„Последни дни”

10.03.2006г. / 22 26ч.
Аз жената
„Последни дни”

На тазгодишния Международен фестивал в София ще участва филмът на култовия режисьор Гюс Ван Сант “Последни дни”. В него се разказва за смъртта на Кърт Кобейн, фронтмена на рок групата Нирвана, чието поведение се превърна в емблема на свободомислието за “сърдитите млади хора” в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век.
Режисьорът не е пресъздал документално смъртта на легендата. Името на главния герой е променено от Кърт на Блейк и мястото на самоубийството му не е Сиатъл, а Ню Йорк.
Феновете на рок биографиите, търсещи традиционно разказан сюжет, няма да намерят такъв; режисьорът залага на бавното, тягостно изтичащо време. Паразитните фенове, които той е приютил у дома си, са силно одушевени и са не по-малко емоционално съсипани от самия Кобейн. Ким Гордън от “Соник Ют” се появява като музикален продуцент, пресъздавайки в не малка степен негативната роля, която е изиграл в истинския живот на Кобейн.
Ван Сант умело постига атмосферата на страх и тъжна неизбежност от последните дни на звездата. В своя живот Кобейн се изолира от всичко, което е фалшиво и популярно. Като създава тази визуална поема, драстично далеч от рок-спектакъла, Ван Сант отдава своята почит към покойния музикант по най-искрения възможен начин – възкресявайки мита за него.

10-ти юбилеен София Филм Фест

Коментирай