Покана за детска работилница от Sofia Architecture Week 2013

Фестивалът търси архитекти и хора с интерес към градската среда да изготвят концепция за детска работилница „Обратно на училище“

29.10.2013г. / 12 44ч.
Мария Дуковска
Покана за детска работилница от Sofia Architecture Week 2013

Екипът на Sofia Architecture Week 2013 търси архитекти и хора с интерес към градската среда, които имат желание и възможност да предложат концепция за провеждането на работилница „Обратно на училище“, във формат за две възрастови групи. Целта на проекта е да привлече вниманието на децата към архитектурата, като им покаже, че тя може да бъде интересна и забавна.

За желаещите да се включат в инициативата, темата на детските работилници трябва да бъде обвързана с темата на Sofia Architecture Week 2013 – „Град на бъдещето“, както и с градската среда на Пловдив. Предложенията за концепцията на „Обратно на училище“ трябва да са насочени към две възрастови групи – 7-11 г. и 12-18 г.

Работилницата „Обратно на училище“ ще се проведе за трета поредна година в рамките на Sofia Architecture Week, на 26 и 28 ноември 2013 в Дом на културата, Пловдив. През 2012 г. събитието срещна едни от най-активните български архитекти с ученици от различни райони на София. В две поредни седмици те работиха заедно по практически задачи, свързани с темата на миналогодишното издание на фестивала – Културна инфраструктура.

Проекти с предложения могат да се изпращат на kids@edno.bg до 8 ноември 2013. Проектите ще бъдат селектирани от екипа на фестивала в кратък срок. Хонорарът и бюджетът за материали ще бъдат уточнени с предалите проекти.
Резултатите от работилниците ще бъдат представени под формата на изложба в рамките на фестивала в Пловдив.

В тазгодишната програма на SAW за деца са включени четири работилници – Къща на бъдещето Process, Еко графити за града на бъдещето, Моят град на бъдещето – работилница на банка ДСК.

Програмата е част от културния календар на Пловдив, кандидат за Европейска столица на културата 2019. Генерални партньори на детската програма са Барни и Банка ДСК.

За Sofia Architecture Week 2013 Форум (30.11-1.12) Участници в професионалния форум, който ще се проведе на 30.11 и 1.12, са Unstudio – едно от най-големите архитектурни студиа в Холандия, с проекти в цял свят и офис в Шанхай; Amin Taha Architects от Великобритания, които спечелиха проекта за Спирка номер 20 на метрото в София; испанците On-A, които са известни с проекти в транспортната архитектура и параметричния дизайн; изключително интересните с нискобюджетни и практични обществени проекти, наподобяващи артинсталации – Mjolk Architects от Чехия. Норвежците от Atelier Oslo пък са със 7-годишна история и 7 първи награди в международни конкурси, сред които и проект за централната библиотека в Осло.

На SAW13 те ще представят своя инсталация и ще изнесат лекция. Силно представяне очакваме и от австриеца Michael Zinganel, чиято книга за курортната соцархитектура в България и Хърватска излиза от печат през 2013. Двете унгарски студия са SporaArchitects и ZSK Architects . Това е частта от програмата с вход, и за нея организаторите са съставили специални промоционални пакети за студенти, с включени нощувки и билет за форума. Пакетите вече са достъпни, а цената на билета за студенти е 25 лв, при редовна от 40 лв.

Паралелна програма в София

Заедно с основната програма в Пловдив, шестото издание на SAW предлага и паралелна програма в София, както и предварителна програма от работилници. Фестивалът ще задава въпросите и ще търси решенията на града на бъдещето. Това е голямата тема на фестивала за 2013 година. В дискутирането й ще се търсят истинските и често неразбрани ценности в устойчивото изграждане на градовете, като целта е да се преоткрият и използват наново забравените и изтощени градски пейзажи, наследени от индустриалната революция и модернизма.

Предварителната програма включва Университетска работилница (19-20.10), Arch-hackathlon (18-20.10) съвместно с Архитектурно студио AWARE, България, и детска работилница за две възрастови групи – „Обратно на училище“. Паралелната програма в София ще протече в откриване на пътуващата изложба "Съвременна норвежка архитектура", том 7 /Норвегия/ на 21 ноември в музея САМСИ и в Изложба “2003-2013 В и извън контекста“ на I/O Architects /България/.

EVA MADSHUS, старши куратор в Националния музей за изкуство, архитектура и дизайн в Норвегия, ще открие изложбата в София и ще изнесе лекция на 23 ноември в Пловдив, в рамките на основната програма. В рамките на програмата в София на 16 ноември ще се проведе дискусия за конкурса Спирка номер 20 и лекция на архитектурно студио от Белгия

SAW 2013 панели

Темата на фестивала “Град на бъдещето“ ще бъде развита от лекторите, презентациите и изложбите, в три панела – REDUCE, REUSE RECYCLE VOL.2, ANALOG / DIGITAL и WHAT'S NEXT? Първият се фокусира върху различните алтернативни концепции за по-ефективното използване на материални и нематериални ресурси в града. ANALOG / DIGITAL търси баланс между мъдростта на човешкия градеж и потенциала в приложението на последните технологии в архитектурата и урбанизма. дискутира как изграждането на градовете е продукт на хилядолетна традиция и култура, както и на технологии, появили се в рамките ‘само’ на последните 50-100 години. Третият панел ще погледне към градовете, които имат достатъчна политическа смелост да направят първата стъпка към осъществяването на смели урбанистични концепции и нови модели за развитието на града. Освен в рамките на международния форум, по темата на панелите ще изнесат презентации три водещи български архитектурни студиа – OBIA, MESHROOM и Studio 8 ? (Пловдив)

SAW 2013 локации

Централна локация на Sofia Architecture Week 2013 е Домът на културата, а част от изложбите и работилниците ще видим в култовото КИНО КОСМОС. За основната си програма SAW ще използва още ГХГ ВРЕМЕННИ ЕКСПОЗИЦИИ, ГХГ ЕНЧО ПИРОНКОВ, ДРУЖЕСТВО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, ГАЛЕРИЯ РАЙКО АЛЕКСИЕВ, а норвежката изложба в паралелната програма в София ще бъде разположена в музея САМСИ.

За Sofia Architecture Week

Sofia Architecture Week (22 ноември – 1 декември) е ежегоден международен фестивал за архитектура, чието шесто издание тази година ще се проведе за пръв път в Пловдив. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г., той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките. Всяка година Sofia Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху конкретна тема – през 2013 г. това е „Град на бъдещето“.

Коментирай