Фотоваканция в Американския колеж

18.03.2006г. / 23 12ч.
Аз жената
Фотоваканция в Американския колеж

Зрелостен проект на ученик от 12 клас на колежа ще постави началото на национална образователна кампания под надслов “Аз живея тук”.

Националният ученически фотоконкурс, който тази година е на тема “Аз живея тук”, ще започне от Американския колеж в София. В деня на пролетното равноденствие, когато ден и нощ са по 12 часа, ще бъде открита изложбата и ще се обяви началото на националния фотоконкурс. Денят е понеделник, 20 март, 15:30 ч. във фоайето на Острандър хол на Американския колеж в София. Изложбата ще продължи 12 дни и това не е случайно, защото 2006 г. е 12-тото поред издание на Фотоваканция.

Инициативата е замислена с цел пролетната ваканция (1-10 април) на всички, запалени по фотографията ученици, да бъде ФОТОВАКАНЦИЯ-ПРОЛЕТ. Подкрепена е от Фотографско общество-България и от детския интернет портал www.Az-deteto.com. Чрез www.az-deteto.com конкурсът "Аз живея тук" се превръща в национален – очаква се децата от цялата страна да изпратят свои снимки за участие.

Изложбата от фотографии на учениците от Американския колеж и награждаването са на 14 април 2006 г.

Инициативата е и своеобразно “подсказване” към всички ученици, че могат да имат, където и да са, своята ФОТОВАКАНЦИЯ -ПРОЛЕТ и да направят фотокартина по темата “Аз живея тук”.

Организатор от страна на Американския колеж е дванадесетокласничката Дена Попова. Фотоизложбата и конкурсът са част от нейния зрелостен проект. Това е задължителен проект, върху който дванадесетокласниците от колежа работят в продължение на една година. Подготовката на проекта започва с избора на тема или идея за изследване и завършва с презентация пред училищното общество и съдийска комисия. Като им позволява да проучват интересен за тях въпрос, зрелостниците постепенно преминават от гимназиално към по-високо ниво на обучение, дори се докосват до сферата на професионалната реализация. Процесът на работа по написване на проекта им помага да се реализират, като правят проучване, което традиционните училищни методи не позволяват. Програмата цели да възпита отговорност и дисциплина у учениците в подготовката на проект извън обикновената учебна среда.

Коментирай