Филмови величия дегустират вина

27.03.2006г. / 15 09ч.
Аз жената
Филмови величия дегустират вина

През изминалата седмица филмови величия дегустираха вина на "Дамяница" във Винобар във Военния клуб в София. Сър Алън Паркър, Стефан Лаудин, директор на филмовия фестивал във Варшава, Андреас Щрол, директор на фестивала в Мюнхен, Кирстен Нийхус, Райса Фомина, водещо име в руската филмова индустрия, и Стефан Ухрик, един от директорите на фестивала в Карлови вари, който е колекционер на вино дегустираха вината: Ничия земя розе 2004, Каберне фран 2003, Уникато Мелник 2003, Уникато Рубин 2004, Редарк 2001, Бяло десертно 64 и Каберне фран Дзиндзифките 2003. Дзиндзифките успя да се превърне в любимото вино на Сър Алън Паркър.

Според Стефан Китанов, директор на София филм фест, дегустацията се е превърнала в уникално събитие. Г-н Китанов споделя още: “Дамяница” успя да стане едно незабравимо преживяване. Това в най-близко бъдеще ще рефлектира върху българското присъствие в европейската филмова индустрия. Виното “Ничия земя” (No Man’s Land) се превърна в символ на България и българското кино. Не е случайно, че много хора при споменаването на No Man’s Land се сещат за виното, не за филма. Самият Сър Алън Паркър, като разбра, че “Дамяница” се намира в близост до Сандански, предложи да се организира фестивал “Съндански”, който да си партнира с известния филмов фестивал Sundance. Той самия обеща да разговаря със своя приятел Робърт Редфорд, основател на фестивала Sundance”.

Организаторите на дегустацията са убедени, че виното и филмите могат взаимно да си партнират и да работят за имиджа на българското вино и българското кино. Според Филип Харманджиев, собственик на “Дамяница”, “навлизането на вината на “Дамяница” във филмовата индустрия е незабравимо изживяване, а и начин българското вино да подпомогне българското кино”.

Коментирай