Рожден ден на Дома на хумора и сатирата

27.03.2006г. / 00 05ч.
Аз жената
Рожден ден на Дома на хумора и сатирата

1 април – Денят на шегата и на лъжата опашата – е на особена почит в българската столица на хумора – Габрово. С тази дата са свързани много важни събития от историята на града. На "лъжовния" 1 април 1972 г. в Габрово се ражда Домът на хумора и сатирата – своеобразната "визитна картичка" на града, чрез която славата му се разнася не само по планетата Земя, а и сред звездите.

На 1 април 1976 г. украинският астроном от Кримската астрофизическа обсерватория Николай Черних открива малка планета в Космоса и я именува на града, прочул се с хумористичния си фолклор и традиции. Новооткритата планета получава регистрация и името ГАБРОВО в Центъра за малки планети на Смитсоновата астрофизическа обсерватория, САЩ.

Габровци са известни като хора шегобийци и пестеливци, за които спастрянето е по-спорно от печеленето.. И макар че икономисват от всичко, за приятели и почитатели на хумора никога не пестят добри думи и дарове. Така е и тази година, в която Домът на хумора и сатирата навършва 34 години. По традиция този празник, Ден на шегата и рожден ден на ДХС и на планетата Габрово, се отбелязва с весело тържество, интересни изяви, музика, подаръци, почерпка по габровски и много гости. И тази година екипът на ДХС подготвя приятни изненади за всички почитатели на хумористичното изкуство, които ще му гостуват по случай празника. Почетни гости на тържеството ще бъдат известни творци, които ще представят свои самостоятелни изложби.

Коментирай