Златните Албена и Максим

05.04.2006г. / 15 00ч.
Аз жената
Златните Албена и Максим

Георги Първанов връчи отличието “Почетен знак на президента” на танцовата двойка Албена Денкова и Максим Ставийски, след като триумфираха със световната титла на първенството в Калгари. 8000 зрители наблюдаваха прекрасното изпълнение на сложното съчетание, наситено от трудни стъпки под звуците на "Адажио" от Албинони, за което спортистите получиха обща оценка 199, 14т. Това е първо злато за танцовата двойка от голям форум и първи златен медал за страната ни от световно първенство. Сребърните медали взеха представителите на домакините Мари-Франс Дюбрьол и Патрис Лозон със 198.69т. Трети се класираха олимпийските вицешампиони от Торино 2006 - Танит Белбин и Бенджамин Агосто от САЩ със 196.74.
Това бе очакван успех, след като през 2004 г. Денкова и Ставийски станаха сребърни медалисти от световното първенство, а на Олимпиадата в Торино 2006 те останаха пети, след като съдиите не оцениха по достойнство изпълненията им. В Калгари основните им съперници олимпийските шампиони Татяна Навка и Роман Костомаров от Русия и бронзовите медалисти Елена Грушина и Руслан Гончаров от Украйна не взеха участие.

Двамата са седемкратни шампиони на България. Разделят се с дългогодишния си треньор Алексей Горшков и хореографа Сергей Петухов, след като се нареждат разочароващо на 5-то място на световното през 2005 г. Двамата спортисти освен на пързалката са заедно и в живота. Преместват се в НюAрк, САЩ, за да тренират при олимпийските шампиони от 1980 г. Наталия Линичук и Генади Карпоносов.

На световното първенство в Ница през 2000 г. по време на загрявката преди оригиналния танц Албена Денкова претърпява травма. Кънката на американеца от руски произход Питър Чернишев тежко ранява кракът на Албена. Срязан е подбедрен мускул и фигуристката е незабавно оперирана. Освен, че дуетът напуска шампионата, Албена не може да ходи 3 месеца и се възстановява още толкова.

Като малка Албена Денкова тренира спортна гимнастика, но по-късно, на 8-годишна възраст, преминава към фигурното пързаляне. Преди Максим на леда е тренирала с Христо Николов, с когото през 1996г. се разделя. По това време майката на Максим - Рита, открива момичето. Оттогава Денкова и Ставийски са неразделни.

Албена Денкова – звездата на българското фигурно пързаляне

Коментирай