Шифърът на Леонардо

19.05.2006г. / 01 33ч.
Аз жената
Шифърът на Леонардо

Страхотен, неповторим, изключително интригуващ. Това са само една част от суперлативите, които изникнаха в съзнанието ми, след като изгледах "Шифърът на Леонардо". Добрият резултат се дължи не само на интригуващия разказ на Дан Браун, но и на прекрасната игра на Том Ханкс, сър Иън МакКелън и Жан Рено. Безспорно това е най-коментираното кинозаглавие тази година и макар че Църквата се изказа негативно по негов адрес, определено няма да съжалявате ако го гледате.

Създателите на филма са поддържали непрекъсната връзка с Дан Браун по време на писането на сценария. “Дан беше непрекъснато на разположение и винаги много любезно ни сътрудничеше. При това съвсем спокойно приемаше факта, че сценарият няма да бъде съвсем като книгата му, ” спомня си Рон Хауърд (режисьор). “Той знаеше, че трябва леко да променим някои неща. Но определено беше много важен източник на информация за нас, както и ни помогна да интерпретираме доста неща, които той самият беше научил или прочел след като е написал книгата. Някои от тях включихме в сценария. Така в някои отношения филмът е един вид обновена версия на книгата “Шифърът на Леонардо”.

Американският историк Робърт Лангдън неочаквано е извикан в Лувъра, за да помогне при разследването на убийството на уредника на музея, оставил преди да умре тайнствени кодирани писания около себе си. Събитията се развиват с изключителна скорост и преди края на нощта проф. Лангдън вече е беглец, заедно с племенницата на уредника Софи Ново, като двамата се опитват сами да разгадаят мистерията, като междувременно се борят и за живота си и бягат от полицията и от преследващия ги жесток убиец. Шифърът ще ги отведе от Париж чак до Лондон и Шотландия, а откритията им ще разтърсят основите на човечеството...

Коментирай