Четете ли книги?

24.05.2006г. / 11 17ч.
Аз жената
Четете ли книги?

Според анкетата на Аз жената в забързаното ни ежедневие малко хора отделят време, за да се насладят на хубава книга. От анкетираните 623 души над 90 % посягат към книгата, като от тях само 28, 4 % предпочитат да си я купят. Този факт е обясним от една страна с ниската покупателна възможност на повечето българи и от друга с високите в повечето случаи непосилни цени на книжния пазар.

Най-малко 10 % са тези, които четат книги на свои приятели или близки, а 12, 4 % се възползват от библиотечните услуги. Най-често посетителите в читалните са студенти, които намират безплатно нужната им литература, а сред учениците широка практика е да си разменят книги, тъй като нямат достатъчно средства да си ги закупят.

16, 2 % рядко разгръщат кориците, а 7 % категорично заявяват, че не четат. Тези, които се зачитат само ако им попадне нещо интересно, са с едни от най-високите проценти – 26, 2%. Те най-често преди или по време на работа преглеждат актуалното за деня във вестника, списанието или Интернет, докато си пият кафето.

Вглеждайки се по-внимателно в тези данни, ще стигнем до заключението, че четенето не е сред приоритетите на повечето хора у нас.

Коментирай