Ден на околната среда

05.06.2006г. / 13 01ч.
Аз жената
Ден на околната среда

На 5 юни се чества Световният ден на околната среда, като тази година ще премине под мотото “Биоразнообразието е живот”, определено от Европейската комисия за тазгодишната Зелена седмица.

Актуалните теми са повишаването на усилията за спиране бързото унищожаване на биологическото разнообразие – богатството на видове, екосистеми и гени, които образуват “мрежата” на живота.

Над 20 конференции и странични събития ще съберат на едно място водещи политици и експерти от Европа и света, които ще засегнат икономическите и социални измерения на намаляването на биоразнообразието както и измеренията, свързани с околната среда и начините за преодоляване на това унищожаване.

Европейската инвестиционна банка и четири други европейски банки за многостранно развитие ще използват повода на Зелена седмица за подписването на декларация за принципите в сферата на околната среда.

У нас Регионалната инспекция по околната среда и водите в София ще отбележи Световния ден на околната среда – 5 юни, като организира образователни игри за световно застрашени видове, ще постави хранилки в района на природозащитния информационен център "Витоша" и ще открие изложби по темата.

Водещата тема от програмата на ООН за околната среда по повод 5 юни е проблемът за пустините и опустиняването, протичащ под мотото “Не превръщайте в пустини засушените земи”. Дискутираните теми засягат опазване на засушените земи, които са 40 % от повърхността на планетата, като промени отношението на хората към опазване на планетата, както и да насърчи политиците и местните общности и лидери към действие.

Коментирай