Оживяха отново фонтаните на НДК

06.06.2006г. / 13 58ч.
Аз жената
Оживяха отново фонтаните на НДК

Днес, 6 юни 2006 в централния подлез на НДК кметът на София Бойко Борисов и изпълнителният директор на “Софийска вода” АД Кевин Старлинг официално откриха възстановените фонтани.
През месец март по предложение на столичния кмет Бойко Борисов “Софийска вода” се зае с възстановяването на един от символите на града. Дружеството изцяло пое разходите по реконструкцията на това скъпо съоръжение, за да направи пространството около НДК едно по-приятно място за разходка и отдих на жителите на столицата.
Фонтаните са построени през 1981г. по проект на инж. Йордан Йоргов. Те пресъхват през 1992 г. и не работят повече от 14 години.
В началото на тази година “Софийска вода” започна поетапно възстановяване на съоръжението, което беше в окаяно състояние и се нуждаеше от много сериозни ремонтни работи.
Само във възстановяването на инсталацията са вложени над 200 000 лева. Подменени са всички повредени и неизправни части, направена е пълна профилактика и почистване. Положена е над 320 кв. м. нова хидроизолация и около 100 кв. м. нова каменна облицовка. Монтирана е система за автоматично допълване на резервоарите и каскадите.
Водната архитектура е изградена по проект на БАН и е изключително разнообразна. В подлеза на НДК софиянци ще могат да се насладят на водната композиция "Св.Владимир", включваща ансамблите "Струйни водни колони”, както и "Водно цвете", "Таралеж", "Житен клас", "Маргаритка", "Ветрило", "Запалена факла", "Водна стрела". Ще има преливане на четири нива и обливане на металните сфери. Водните ефекти на фонтана пред НДК ще включват композициите “Българското знаме”, “Европейското знаме”, както и ансамблите: “Гейзер колони”, “Водно цвете”, “Водна амфора”, “Гейзер огън”.

/Снимка – В.Велинова, Az-jenata.bg/
Коментирай