Снимка: thinkstock
Брюксел – столицата на обединена Европа ви посреща с изключителна архитектура и множество бистра и бирарии. Опитайте месните им специалитети, брюкселски шницели, яхнии и всякакъв вид дивеч.
Но, разбира се не пропускайте изискания шоколад „Пиер Марколини”. Белгийската кухня е повлияна основно от френската, но със собствен стил. Тук порциите са големи и обилни, а закуските са истински пир.
Мексико Сити – мястото, където ново и старо се срещат. Голям, пренаситен град, в който липсва средна класа. Тук хората са или много богати, или много бедни. Ще видите тузарски ресторанти, но и малки крайпътни бараки, в които да опитате традиционни специалитети.
Градът е пищен и екзотичен, а кухнята впечатляваща. Ако искате да вкусите местен специалитет, то си поръчайте пържено тесто, гарнирано с овче месо и малко зеленчуци. От десертите, „пепиториас” ще ви стане любим. Това са сладки с мед, тиквени семки и три вида мляко.
Сингапур – кухнята там се е развила през вековете под влиянието на китайски, индийски, английски и португалски народи. Китайските готвачи ще ви приветстват пред ресторантите, а по улиците ще усетите приятен аромат на куркума и пържена юфка.
Тук, именно кухнята приветства туристите, а местните ще ви говорят предимно за ястията си, които смятат за световна гордост. Задължително опитайте „Хайнан пиле с ориз”, което се сервира с чили сос и джинджифилова паста.
Поръчайте си и „Сата”- месо на скара с пикантен фъстъчен сос, краставици и лук.
Лондон – мястото, където никой няма да ви гледа странно, ако ядете риба с чипс. Тук може да намерите топ готвачите в света и да опитате от техните специалитети, срещу суми между 300 и 1000 паунда за тристепенно меню.
Задължително трябва видите смяната на караула в Бъкингамския дворец, но също толкова задължително е да посетите местните пъбове. Относно ястията, английската кухня не е толкова популярна, но все пак може да се насладите на една истинска, богата лондонска закуска, ростбиф, бифтек и местна английска супа.
Венеция - разбира се, като говорим за Италия, всички се сещаме за пицата, пастата, папата и катедралите. Венеция обаче е един от най-романтичните градове в целия свят, където виното е на почит.
Задължително дегустирайте сухите вина от района на Венеция с вкусни сирена и прясно приготвена венецианска паста. Биголите с бял сос, ще ви покажат едно ново измерение на традиционната паста.
Опитайте и дроб по венециански със смокини и бяло вино. За десерт си вземете популярните карнавални сладки.
Представихме ви 10-те дестинации, които се посещават и заради кухнята, и заради романтиката и културата, която носят. И както всяка част на света има своите специалитети, така и България е оставила следа. Според класацията родопската кухня се нарежда на 21 място.
Смолян е 21 –ят град, който компанията препоръчва да бъде посетен за кулинарен туризъм. Има защо да сме горди! С историята, природата, културата и кухнята, която имаме, така че по-често да показваме на света, че България е прекрасно място за почивка.