Пирин фолк-Сандански 2006 - Фестивалът на всеки българин

28.07.2006г. / 10 17ч.
Аз жената
Пирин фолк-Сандански 2006 - Фестивалът на всеки българин

Сандански се превръща в музикалната столица на Балканите на 1, 2 и 3 септември! В конкурсните вечери ще участват изпълнители от България, Македония, Франция и Русия! За първи път в своята кариера Рени се явява на музикален фестивал!

Изпълнителят от фирма “Пайнер” Борис Дали ще се появи първи на сцената на “Пирин фолк” в Сандански на 1 септември, когато стартира 14-тия Международен фестивал на македонската песен “Пирин фолк” Сандански 2006. Това определи жребият за изпълнителите, който се състоя в присъствието на организаторите –от страна на Община Сандански зам. кмета Любка Янкова и от страна на тв M SAT – Ваня Тенева. В жребият участваха още: управителя на “Ара Мюзик”- Виктор Касъмов и продуцента от “Пайнер Мюзик” Тодор Яйцаров.

В конкурса за “Изпълнителско изкуство” ще участват тази година 22-ма изпълнители, които ще пеят на живо, за да покажат своите гласови възможности. Някои от изпълнителите ще представят популярни македонски песни, а други ще изпълнят авторски македонски песни. Интерес ще предизвика участието в конкурса за изпълнителско изкуство на гостите от Франция и Русия, съответно Сандрин и Жанна Алексеевна. Македонското присъствие в първата конкурсна вечер ще защитават Бобан Мойсовски и Соня Търчуловска.

В първата конкурсна вечер от Ара Мюзик ще видим познатите фолклорни изпълнители Радостина Паньова, Петко Захариев / с две награди от Пирин фолк 2005/ и Лили Цветкова / с една награда от Пирин фолк 2005/. От страна на “Пайнер мюзик” ще участват също познати имена във фолклора като Янко Неделчев, Поли Паскова, Николай Славеев, Екстра Нина и Юри Крумов, които също имат награди от фестивалите “Пирин фолк” през годините. В първата фестивална вечер под фаталния номер 13 жребият определи да пее Зара, изпълнителката със славянско излъчване, която се явява за първи път на фестивала “Пирин фолк”-Сандански.

Във втората фестивална вечер на 2 септември журито ще види 24 авторски македонски песни. Жребият определи първи на сцената да се качи “фестивалният певец” Стефан Митров, който се завръща на “Пирин фолк”-Сандански след години отсъствие. Той ще представи песента ”Първа обич” по текст на Ралица Монева и музика на Евтим Чакъров. За първи път на музикален фестивал в своята кариера ще се яви и Рени, която представя песента “Моя Българио” по музика на петричкия композитор Светослав Лобошки и по текст на сестра си Людмила Гайтанджиева.

Конкурсното присъствие на сцената ще се допълва от Еми Стамболова /продуцирана от “Съни Мюзик”, дуета на Поли Паскова и Борис Дали от Пайнер мюзик. Дебютанти на “Пирин фолк” 2006 ще бъдат младите имена на “Пайнер”- Яница, Илиян и Боряна, а от Ара Мюзик – Моника, Анна и Яна Добрева. Голям интерес ще предизвика и представянето във втората фестивална вечер на популярната тракийска изпълнителка Ана Борисова, както и на бургазлийката Мария Нейчева, представена от музикалната компания “Сънрайз Маринов”.

Фестивалът “Пирин фолк”-Сандански се организира от Община Сандански и телевизия M SAT, която има изключителни права върху фестивала. Медийни партньори за поредна година са музикалните телевизии “Планета” , “Фен тв” и списание “Нов фолк”. От 2004-та година фестивалът е със международен статут и се провежда под егидата на Министерството на културата. От 2005 година заедно с традиционните награди на фестивала се връчва и новата специална награда за “Цялостен принос в развитието на българската музика”.

Организаторите съобщиха, че залагат повече на фолклорното, но и модерно звучене и визия на фестивала. Затова и рециталите в трите фестивални вечери ,както и облеклото на изпълнителите в конкурсните вечери ще бъдат съобразени с това условие.

На официалната пресконференция за “Пирин фолк”-Сандански, която ще се проведе в края на месец август ще бъдат обявени имената на водещите,подробности за сцената и декора, както и имената на гостуващите изпълнители с рецитал. За първи път в историята на фестивала журито, което ще бъде обявено със старта на “Пирин фолк” ще гласува явно за всяка песен.

За допълнителна информация: Николай Николов 02/ 983 66 66, 0887 812 200

Коментирай