Първо, по въпроса за причините да станеш веган.
Малко хора минават към веганска /чисто растителна/ диета направо от месоядство. Обикновено това са вегетарианци “със стаж”, които решават да се “развият” по вече поетия път. Причините за това са подобни на тези, които подтикват хората да изключат месото от менюто си. За някои това е любовта към животните и желанието те да се опазят от ужасите на животновъдството във всичките му прояви – от кланиците до птицефермите и млечните производства. Друга причина може да бъде желанието да се опази околната среда, на която значително влияние оказват гореспоменатите сфери на промишлеността. Отделна група хора избягва всички храни от животински произход по здравословни причини: в растителната храна има по-малко и по-полезни мазнини, повече влакна и витамини. Особено препоръчваните в последно време млечни продукти в голяма концентрация са вредни, включително и по причина на високото съдържание на калций в тях, който, според научните изследвания, не само че при излишни количества просто не се усвоява от организма – и то в никаква степен – и в крайна сметка води до понижаване на естественото съдържание на калций в организма, така че може да бъде вреден както за зъбите, така и за останалите кости. За мен избора имаше малко по-друг произход – аз просто се чувствам най-естествено и най-добре, когато изключа от менюто си всички храни от животински произход, не само месото. Затова един прекрасен ден се сбогувах с любимите си извара и кисело мляко и не съжалявам за това.
Второ, за съществените разлики между вегани и вегетарианци.
Ами, основното е, че за разлика от обикновения ово-лакто-вегетарианец, един веган не консумира млечни продукти и яйца. Т.е., консумира само храни, приготвени от части на растения, като тук влизат и ядките, варивата и бобовите растения, както и соята и различните видове плодове и зеленчуци, а също така и корените /има диети, изключващи корените на растенията и храни, преминали термична обработка, но това не е необходимо при веганството/. Това се отразява добре на общото здравословно състояние на индивида, тъй като води до по-нататъшно очистване на организма /от фазата на вегетарианството/ и по-лесно се поддържа баланса на хранителните вещества, тъй като при разнообразно чисто растително меню съотношението мазнини-белтъчини-въглехидрати е почти винаги перфектно. Това обаче все пак зависи от навиците в храненето, и следователно, веганството, както и вегетарианството, не е гаранция за стройна линия и има немалко пълни вегани, което обаче в повечето случаи се дължи на прекомерна консумация на сладки и тестени изделия, както и мазни продукти, като например фъстъчено масло и кифлички.
Отношенията между вегани и вегетарианци понякога не са особено топли, поради следното. Повечето вегетарианци след определен първоначален етап решават, че искат да са вегани, но не се решават да направят промяната по различни причини, сред които и опасения за здравето /за което е виновна липсата на информация/, липса на воля, противопоставяне от страна на обкръжението – семейство, приятели, общество. Следователно много от веганите смятат тези, които все още са вегетарианци, за нерешителни. Всъщност това отношение не се поддържа особено в кръговете на веганите, понеже много от тях осъзнават, че дори и вегетарианството вече е голяма стъпка напред от месоядството и това, против което те се изправят, дори и без явна борба, а само с личен пример.
Нерешен остава въпросът за меда и неговия произход. Твърди се, че за да си истински веган, трябва да изключиш от храната си и него, тъй като той се получава от пчелите, които технически са живи същества с известна разумна активност, което ги прави животни. Те също могат да се окажат жертви на жестоко отношение от страна на пчеларите /това рядко обаче се отнася за българските условия/ и експлоатация в неподходящи условия, а борбата против тези проблеми се изразява както при животновъдството, в бойкот по отношение на продукцията, водещ до съкращаване на производството поради ниско ниво на търсенето. Други все пак продължават да консумират мед, подчертавайки неговите полезни качества, дължащи се на съдържащите се в него микроелементи и витамини, а също така факта, че той всъщност не съдържа вещества от животински произход – мазнини, белтъчини и т.н. Избора си остава за всеки, а въпроса не е до там принципен. Аз смятам, че всеки веган без проблем може да се откаже от меда след всичко останало, но това не винаги е нужно. В края на краищата, всичко в диетата на човек е въпрос на личен избор.
Следва...
Коментар на Камелия Костадинова: Много ми харесаха и двете части на статията. Аз съм вегетарианка от септември 2004 и съм изключително доволна от това, въпреки че имам само 3 приятелки, които са вегетарианки и ме разбират истински. От 4 години спазвам пости, но ота тази година реших, че вместо нормалния брой дни коледни пости ще започна от по-рано. И тъй, като искам да мина към веганството, реших, че това е един доста удобен случай да проверя дали ще се чувствам добре без млечни продукти, които и без това употребявам изключително рядко, а яйца изобщо не използвам. Минах изцяло към растителна храна на 1 октомври и първоначалната ми идея бе да продължа до 31 декември, но вече не съм сигурна, защото се чувствам по-добре от всякога, без да усещам липса на каквото и да било. Надявам се да зпочна да чувам по-рядко въпроси от сорта на: "Ама ти въобше какво ядеш?", "Ти казваш, че не искаш да убиваш животни, но всъщност убиваш растения... Не мислиш ли, че изпадаш в крайности, като не ядеш вече и мялко и сирене?", "Как така не ядеш яйца? Те са полезни и тези, които се продават по магазините нямат зародиш.", "Кога ще спреш с тази твоя диета да не ядеш месо и няма ли най-после да започнеш да се храниш здравословно?". Такива и още неща чувам всекидневно и понякога ме става много неприятно и тъжно, че има малко хора (говоря специално за моето обкръжение в Техническия университет), които наистина ме разбират и не ми се смеят, когато извадя да ям краставица, домат, чушка, ябълка или нещо такова... Надявам се броя на вегетарианците и веганите да расте и не просто да изключат от менюто си месото, яйцата и дори млечните продукти, а да се замислят за по-дълбоката страна на нещата. Благодаря ви за отделеното внимание. Приятно прекарване през наближаващите коледни и новогодишни празници:)