Танцуващи мечки в Белица

16.08.2006г. / 11 13ч.
Аз жената
Танцуващи мечки в Белица

Мечките са високо интелигентни и чувствителни същества. Пленени и затворени, те страдат от лошите условия на отглеждане. Особено тежко понасят последствията на тежкия за тези животни начин на гледане. И самото отглеждане на тези достойни за съжаление животни е в повечето случаи много жестоко и брутално. Според съвременната наука такива мечки не могат вече да заживеят като диви животни, поради което трябва да се поставят под специална защита. Целта на учредения от "Четири Лапи" проект е събирането на всички мечки от частни лица, които официално се дресират като "танцуващи мечки" и предоставянето на близко до природата жизнено пространство до тяхната естествена смърт, където за тях се грижат специално обучени гледачи и ветеринарни лекари. Животните биват изкупувани от собствениците, които при предаването на мечката, освен голямото парично обезщетение, подписват и договор, според който им е забранено да практикуват отглеждането на "танцуващи мечки". По този начин ще се реши проблемът с дресираните мечки в България.

Една от многото задачи на този проект се изразява в това, че малки групи ученици и деца с помощта на опитни екскурзоводи се запознават с живота на кафявите мечки. Така още в детска възраст се възпитава ангажирано отношение към живота на мечките и към защитата на животните въобще.

Паркът се намира на 15 км от Белица, в Рила. В момента там има 20 мечки, разпръснати из седемте сектора на парка.

Коментар на Жаклин Димитрова: Миналия месец бях в Белица и посетих парка. Много исках да видя мечките. Независимо от сегашните грижи за тях, белезите от миналото не могат да бъдат заличени. Защо няма закон, който да принуди собствениците да дадат мечките в парка, а те получават парично обезщетение, за мен това е парадокс! Никога няма да забравя Виолета, та тя не прилича вече на мече (обезобразена е от инфекции), и за страданията, които са причинени на мечките те получават пари! Питам се защо?

За повече информация вижте:

Белица и танцуващите мечки

Коментирай