Снимка: Thinkstock
В много храни, смятани за подходящи за веган последователите, се съдържат животински продукти, а не би трябвало.
Запознавали сме ви с такива храни. Неочаквано могат да се открият следи от животински продукти в най-различни храни и напитки – от гевреци до вина. Оказва се, че и захарта влиза в този списък.
Рафинираната захар най-често се приготвя от захарно цвекло или захарна тръстика. На вкус двата вида захар изглеждат еднакви. Много трудно бихме разпознали коя от какъв продукт е направена. Разликите идват от самото рафиниране.
За да се направи захар от захарно цвекло е необходимо отстраняване на определени вещества и смесване с различни добавки с помощта на така наречените дифузери, които карат цвеклото да кристализира.
Сокът от захарната тръстика се отделя от растението чрез нагряване, докато кристализира и след това се филтрира с костен въглен, за да се премахнат примесите и да се достигне белия цвят на захарта.
Малко хора са запознати с тази технология. Това би било особено важно за веганите, които се стремят да спазват пълно изключване на животинските продукти от менюто си.
Въпреки че захарта, филтрирана с костен въглен, реално не съдържа костни частици, тя влиза в контакт с тях. Това я прави неподходяща за веганите.
Не всички видове захар се рафинират по този начин. Някои компании използват алтернативи като гранулирани въглени за обработка на захарната тръстика.
Как да избегнете рафинирането с костен въглен?
Най-добре е да избирате захар, приготвена от захарно цвекло. При него костен въглен се използва много рядко, така че е по-надежден вариант.
Друг вариант е да си купувате сертифицирана биологична захар от биомагазините. В нея не се използва филтриране с костен въглен, както и други „забранени“ вещества.
Четете внимателно етикетите. В захарните продукти, на чиито етикети изрично е упоменато „нерафинирано“, „сурово“, „изпарен сок от захарна тръстика“, „цвекло“, обикновено не се използват костни въглени. Затова избирайте такива продукти.