Човек и свят в българската лирика от началото на XX век

14.09.2006г. / 09 28ч.
Аз жената
Човек и свят в българската лирика от началото на XX век

“Човек и свят в българската лирика от началото на XX век” от Бистра Ганчева е новото заглавие на Издателска къща “Хермес”.

За автора:

Професор д. ф. н. Бистра Ганчева е родена в Бачково през 1944 г. Автор е на четири монографии, на учебни помагала и на повече от 140 научни публикации в България, Русия, Полша, Румъния. Научните й занимания са най-вече в областта на българската художествена литература след Освобождението. От 1975 г. е преподавател по история на българската литература след Освобождението до Първата световна война в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

За книгата:

В новата си книга “Човек и свят в българската лирика от началото на XX век” авторката ни пренася в един период от време, останал малко проучен и поради това с натрупани много предубеждения и неточни съждения и констатации. Авторката се заема да отговори на генералния въпрос – какво представлява българското лирическо творчество от преди войните, неговите корени, как отекват чуждите влияния в него, какви послания то отправя към своите съвременници.

Плод на дългогодишни натрупвания и подготовка, този труд доказва високите постижения на съвременната литературна историография не само у нас, но и в чужбина.

Книгата на проф. Бистра Ганчева е полезна за студенти, преподаватели по литература и за всички, които проявяват траен интерес към поезията.

Коментирай