Не отстъпвайте на мъжете

09.10.2006г. / 08 42ч.
Аз жената
Не отстъпвайте на мъжете

Райна Янкова е един от биолозите в България, който най-много може да говори за поленовата алергия. Тя е посветила живота си в помощ на лекарите да открият ефективни мерки, облекчаващи алергичните проблеми на полинозно болните. Макар навън да настъпва есента, добре е да научите нещо повече за този вид алергични заболявания.

За каква професия мечтаехте като дете?
Като дете мечтаех да стана учителка по Биология. Учителка не станах, но Биология завърших в Софийски университет, катедра Ботаника.

Какви са професионалните ви амбиции днес?
Продължавам да работя по проблеми свързани с разпространението на поленовите зърна и спори във въздуха и наличието на микроскопични кърлежи в домашния прах във връзка с алергичните заболявания.

Вие сте цитирана като специалист от българска страна по проекта www.polleninfo.org – моля, споделете повече за проекта и проблема, който поражда необходимостта да се говори по тази тема. Кои са най-застрашените групи от населението?
Проектът е свързан с разпространението на поленовите зърна във въздуха по време на цъфтежните периоди. Поленовите зърна са най-честите причинители на дихателна алергия и едни от най-разпространените биологични замърсители на въздуха. В поленовата банка, намираща се във Виена ежеседмично се изпращат информации от европейските страни за наличието, количествата и на кои растения принадлежат поленовите зърна във въздуха.

Какво по-специфично трябва да знаят?
Тази информация успешно се използва, както от лекарите алерголози при поставяне на правилна диагноза, лечение и профилактика на полинозно болни хора, така и от самите болни. Поленовата информация се използва при избора на подходящо ваканционно време и за бизнес пътувания от болни с поленова алергия.

Кое е най-интересното и предизвикателно във Вашата професия?
Изработването на поленови календари за населените места е от особен интерес. Предизвикателство е даването на прогнози за наличието и количествата на поленовите зърна във въздуха.

За какво мечтаете?
Мечтая за създаване на аеробиологична лаборатория в България, която ще бъде от съществена полза за: алергологията, разпространението на болести по растения и животни по въздуха, изводи свързани с поленовото разпространение и глобалното затопляне, разпространението на микрокърлежите по нашите домове и начините за намаляване и унищожаване на популациите, избиране на декоративни дървесни и тревисти растения съобразени с поленовите въздушни спектри и поленовата алергия и т.н.

Споделете някои от най-големите си гордости в професионално отношение.
Изработването на поленови календари на много населени места. Култивирането на микрокърлежи в лабораторни условия, с цел производство на лечебен препарат.

На какво бихте желала да научите децата си?
Преди всичко на достойнство и честност. От гледна точка на професионално развитие, да се продължат аеробиологичните проучвания.

Геройство ли е да си жена в днешно време?
Да, разбира се, но не само сега, преди и в бъдеще ще бъде.

Какво послание бихте отправили към българките?
Да не отстъпваме на мъжете.

Любим цвят? Песен? Вкус? Място?
Топлите тонове. Песен – много. Вкус, горчивото. Място, на всякъде в природата.

 

Коментирай