Ледени факти за сладоледа

В 90% от американските домакинства се яде сладолед

28.04.2015г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Пролетта, слънцето и наближаването на лятото все повече ни напомнят за невероятния вкус на сладоледа. Искани се още сега да отидем до магазина и да се насладим на любимия вкус. И защо не! Вижте някои любопитни факти за сладоледа, докато хапвате от него.

Днес ние консумираме сладолед, който е на млечна основа и е обогатен с различни вкусове и аромати. Но през X век, сладоледът е представлявал ледена купчинка.

През 1660 година сладоледът става достъпен в цяла Франция.

Промишленото производство на сладолед започва през 1851 г. в Бостън, САЩ.

Най-голямата в света консумация на сладолед е в САЩ.

Средният американец консумира 48 литра сладолед годишно.

Според исторически факти Александър Велики (356-323 г. пр. н. е.) е обичал да яде сняг или лед, ароматизиран с нектар и мед. Това дори се е смятало и за лек.

В 90% от американските домакинства се яде сладолед.

Най-голямата мелба в света е направена в Едмънтън, Албърта, Канада, през 1988 г. и е тежала 24 тона.

Най-популярният вкус сладолед е ваниловият. След това са шоколадовият и ягодовият.

Най-предпочитания топинг за сладолед е шоколадовият.

През целия си живот една крава може да произведе достатъчно мляко за направата на 9000 литра сладолед.

Свързани статии

Според пазарните анализатори продажбите на сладолед се увеличават по време на война или рецесия.

Масово производство на сладоледени сандвичи започва през 1945 година в САЩ.

Римският император Нерон (54-68 г.) също е оценявал ледения вкус. За него казват, че е имал специални помещения в двореца си, в които е съхранявал лед и сняг, които е консумирал с вкусни плодове.

През 1848 г. една дама на име Нанси Джонсън измисля съвсем проста машина за правене на сладолед. Уредът се е състоял от нещо като манивела, поставена в по-голям контейнер.

Коментирай