20 години ROXETTE!

24.10.2006г. / 23 41ч.
Аз жената
20 години ROXETTE!

Поп музиката в своята най-чиста форма е повече от всичко това да предложиш на слушателите вдъхновяващо усещане за реалността в три-четири минути. Има много малко групи в историята на поп музиката, които наистина добре са схванали тази проста рецепта. И са я използвали по-успешно от шведите Мари Фредриксон и Пер Гесле.

Roxette се прочуха още през април на вече далечната 1989, когато първият им сингъл “The Look” удари Тop 10 във Великобритания. Това стана само една от многото велики поп-рок песни, написани от Пер Гесле и Мари Фредриксон и първият от общо 19-те техни хита с огромен успех на Острова. Песни като “Dressed for Success”, “Joyride” и “Listen To Your Heart” са станали вечни поп класики. Кой може да забрави “It Must Have Been Love”, номер 3 в класациите и включен в саундтрака на най-романтичния касоразбивач на 90-те Хубава жена?! През 2005 Пер Гесле беше награден от Американската музикална издателска организация за 4 милиона ефирни излъчвания на “It Must Have Been Love”. 4 милиона завъртания и то само в щатските радиа, което е равно на 36 години нон стоп еърплей! Тази есен “Listen To Your Heart” е на път да повтори този успех с 3 милиона излъчвания.

За да отпразнуват своята 20 годишнина, ROXETTE издават “A Collection Of Roxette Hits: Their 20 Greatest Songs”. Албумът с най-доброто от шведското дуо излезе на българския музикален пазар. В DVD версията са включени клиповете на всички песни с изключение на съвсем новите сингли “One Wish” и “Reveal”.

През 2002 Roxette бяха разтърсени от лична трагедия, когато Мари Фредриксон получи диагноза за рак. След усилено лечение и рехабилитация, сега Мари е напълно възстановена и постепенно се завръща към музиката.

ROXETTE – Шведското дуо, което покори света...

Мари Фредриксон е родена на 30 май, 1958, а Пер Гесле на 12 януари, 1959. за първи път се срещат в родния си град Халмщад през лятото на 1977. Пънк настроението “направи го по свой начин”, което витае тогава, посява семенцата на всичко, което ще разцъфне като Roxette.

В онези дни Халмщад е спокойно градче с обичайната за 70-те безработица. Компаниите затварят, служителите се оказват излишни. Какво да измислят да правят двама тийнейджъри, на които им е омръзнало от училището? Поотделно и двамата решават да вложат енергията си в единствената светлина в живота си – музиката.

В юношеския период Пер е аутсайдер. Докато съучениците му ритат футбол и карат мотопеди, той си стои сам вкъщи, слуша радио и плочи. Не може да свири на никакъв инструмент, нито познава нотите, но започва да съчинява песни в главата си. Мелодии, преходи, аранжименти – всичко това е само в главата му, но е толкова ясно, че може да го изсвири отново и отново във въображението си.

И докато Пер се учи как да пише поп песни, Мари изучава как може да използва гласа си по всички възможни начини.

Като дете Мари Фредриксон се промъквала в банята сутрините през уикенда, докато останалите от семейството все още спели. И там, където акустиката била най-добра, започвала да пее и да събужда всички със своите арии, вдъхновени от радиото. Също така обичала да припява заедно с Ела Фитцджералд.

Когато Roxette се ражда през 1986, парченцата на пъзела се подреждат: двамата са абсолютно различни, но си пасват идеално. Пер Гесле: “Първият път когато видях Мари, тя имаше наистина много дълга коса и тракаше по едно пиано Fender Rhodes. Бяхме като от различни светове. Аз живеех с майка ми, пишех си композиции, слушайки радио.” За щастие тези различия стават съставките, които правят от Roxette уникално поп дуо.

Каква е тайната? Коя е запазената марка на песните им? Клише ли е да сравняваме шведските поп групи с ABBA? Но в случая с Roxette съвпаденията са прекалено очевидни, за да не се споменат. Когато през 1974 ABBA се представя пред света, всичките четирима от групата вече са утвърдени звезди в Швеция. От 1964-69 Бени Андерсон е член на The Hep Stars, една от най-популярните шведски рок банди. По същото време Бьорн Улфус е много успешен като част от фолк групата Hootenanny Singers. Агнета Фелтског и Ани-Фрид Лингщад са известни соло артисти. Агнета има своя първи хит в Top 10 в Швеция през 1968, а Ани-Фрид през 1969.

Подобно, Пер Гесле и Мари Фредриксон са вече установени като имена в Швеция много преди да създадат Roxette. Пер Гесле е фронтмен на петорката Gyllene Tider, най-успешната шведска поп група за периода 1980-82. Няколко години по-късно, през 1984, Мари Фредриксон прави своя пробив като соло изпълнител в Швеция с албуми, в които доминират баладите.

В песните също има връзки между ABBA и Roxette. Когато слушаш крайния резултат и аранжиментите, очевидно е, че и двата продукта са повлияни от американския и британския поп. Под повърхността на мелодията се усеща въпреки това определено меланхолично настроение, толкова специфично за шведската музика, което може да бъде проследено назад до традиционната музика с цигулка. И този звук е съществена част от шведския ефир, когато Пер и Мари са деца.

Пролетта на 1986 Пер и Мари решават да запишат сингъл заедно – “Neverending Love”. Наричат се Roxette и това е началото на невероятната им, вече 20 годишна кариера!

Roxette са продали над 45 милиона албума и 25 милиона копия сингли от международния си дебют през 1989 до сега. По време на многото си световни турнета Roxette са посетили всяко кътче на планетата и са пели на живо пред повече от два милиона души.

Техни парчета са заставали начело на абсолютно всички класации в света, включително Billboard Hot 100, където са имали 4 първи места за: “The Look”, “Listen To Your Heart”, “It Must Have Been Love” и “Joyride”. Още повече, две техни песни са достигнали и номер 2 в същия чарт: “Dangerous” и “Fading Like A Flower (Every Time You Leave)”.

През 2005 Пер Гесле беше награден от Американската музикална издателска организация за 4 милиона ефирни излъчвания на “It Must Have Been Love” от саундтрака на класиката Хубава жена. 4 милиона завъртания и то само в щатските радиа, което е равно на 36 години нон стоп еърплей! Статистиката показва, че парчето все още е толкова популярно, че винаги има поне 2 американски радио станции, които да го въртят. Трудно е да се намери по-добро определение за евъргрийн.

“Listen To Your Heart” ще донесе още една престижна награда за Пер тази година, отново от Американската музикална издателска организация – заради 3 милиона излъчвания в ефира! И Roxette не са известни само в Щатите, но и в Европа и Южна Америка. По целия свят 17 от песните им са били хитове в Top 10 – впечатляващ рекорд.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
ani ( преди 11 години )
Това са най-добрите музиканти за мен....съчетание от огромен талант и чар! израснах с тях и все още са изпълнителите които като чуя изтръпвам! благодаря им за хубава музика и за това че правят хората щастливи по свой начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар