Европейските гейове и лесбийки се събират у нас

26.10.2006г. / 09 59ч.
Аз жената
Европейските гейове и лесбийки се събират у нас

Международната Асоциация на Гейове и Лесбийки за Европа (ILGA Europe) за 28 път ще се проведе у нас – в столицата в хотел “Родина”от 26 до 29 октомври. Ще се разискват въпросите свързани със “Семейството – нашето семейство в Европа и Европейското семейство”.

Всяка година в края на месец октомври ILGA Europe провежда своята годишна конференция. На това събитие организациите, пълноправни членки на ILGA Europe, имат възможността да се срещнат заедно с активисти за човешки права, да обменят опит, да дискутират и да изразят вижданията си за бъдещето на организацията. Домакинството на 28-та годишна конференция в София от БГО Джемини бе гласувано преди две години.

В конференцията ще вземат участие около 300 делегати от цяла Европа, сред които представители на водещи правозащитни организации, представители на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ), на Европейската комисия, депутати от Европейския парламент, членове на комисията по правата на човека към Съвета на Европа, представители на чуждестранни мисии в страната, на български и чуждестранни институции и политически партии, както и социолози, юристи и експерти.

ILGA Europe има консултативен статут в Съвета на Европа и членува в Платформата на Европейските Социални Неправителствени организации (Platform of European Social NGOs). ILGA Europe е създадена като отделна организация, част от Световната Организация на гейове и лесбийки през 1978 г. Седалището на организацията е в Брюксел, Белгия.

ILGA Europe е Европейска неправителствена организация, в която членуват над 200 правозащитни гей-организации от Европа. Още от създаването си през 1992 г. БГО “Джемини” е член на ILGA. ILGA Europe работи в тясно сътрудничество с Европейския съюз, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE).

Коментирай