WWF кани на купон на Витоша

27.10.2006г. / 18 33ч.
Аз жената
WWF кани на купон на Витоша

София – Международната природозащитна организация WWF ще отбележи 72-рия рожден ден на най-стария природен парк на Балканите – Витоша – с празненство от 11 до 14 часа утре, 28 октомври 2006 г., на поляната край хижа “Момина скала”. Както на всяко празненство ще се слуша музика, ще се танцува и дори ще се изяде торта от 1 квадратен метър.

Гостите на празника ще могат да се развихрят върху огромна поздравителна картичка. Изрисувана и облепена намясто с природни материали, тя ще бъде връчена на екипа на Природен парк “Витоша” по случай рождения ден. Ще има състезания и конкурси за най-малките и ще се раздават подаръци не само на рожденика, но и на гостите. Те обаче ще трябва да открият всичко сами с помощта на карта, въображение и малко хитрост.

Всеки, който иска да остане природа в България, ще може да се подпише под петицията, която се разпространява от 14 български природозащитни организации. Заповядайте на Витоша, за да отпразнуваме рождения ден на природния парк и да помогнем да се опази българската природа.

Как се стига до мястото на купона?
С обществен транспорт може да се стигне до местността Златните мостове на Витоша. Оттам до поляната край хижа Момина скала е около половин час спокойно ходене.
Маршрутка тръгва на всеки половин час от Руски паметник по бул. “Цар Борис ІІІ” и “Беловодски път” до Златните мостове.
Автобуси тръгват от автостанция “Овча купел” за Златните мостове.

За Витоша
През 1934 г. Витоша е обявена за първият природен парк в България и на Балканския полуостров по инициатива на Съюза за защита на родната природа. Това става само една година след Лондонското определение за национални паркове. За начало на туристическото движение в България се приема първият излет до Черни връх на Витоша на 28 август 1895 г., дело на писателя Алеко Константинов. Първата българска планинска хижа – Алеко, отваря врати също на Витоша през 1924 г.

Повече за WWF
Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] – www.panda.org/bg – развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. Основните тематични направления в работата на WWF Дунавско-Карпатска програма България са защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, земеделските политики и развитието на селските райони.

Коментирай