Преговорите

30.10.2006г. / 22 24ч.
Аз жената
Преговорите

Когато искаме да постигнем нещо, един от начините е да преговаряме за него. Езикът ни е даден като най-ценното средство, чрез което да постигаме целите си. Повече за умението да го използваме – в акцента на новия брой на списание Инсайт!

Преговорите са ключов момент за всеки бизнес. Но в училище и във вузовете обикновено никой не ни преподава нужните за тях знания. И затова всичко, което е свързано с преговори, ние най-често научаваме по пътя на пробата и грешката, като се ръководим от прословутия здрав смисъл, от собствената интуиция, жизнения и професионалния си опит. Отвсякъде канят на бизнес тренинги, където обещават за два дни да ни направят “гросмайстор на общуването” и “маестро на преговорите...”. В резултат заедно със собствения си житейски багаж с годините ние се сдобиваме и с известно количество заблуди. Как да се избавим от тях разкрива статията “Седем мита за ефективните преговори”.

Какво означава “да има химия” между двама дипломати по време на преговори? Колко важен е психологическият усет при срещи на високо равнище? Могат ли думите “преговори” и “пазарлък” да бъдат синоними? И влияе ли първото впечатление за човека срещу теб на по-нататъшния ход на дипломатическите взаимоотношения? От значение ли е полът в дипломацията и какво се крие зад пословицата “Ако всеки мете пред своята врата, улиците ни ще бъдат чисти”. Отговори на всички тези въпроси – в интервюто с министър Меглена Кунева.

Четирима от десет работещи бащи искат да останат у дома с новороденото и да поемат задълженията на майчинството. Изнервени от борбата да търсят баланс между работата и дома, 44% от татковците заявяват, че са склонни да зарежат високите заплати срещу повече свободно време за наследниците. Дали мъжете се умориха да гонят кариера и благосъстояние и мечтаят да се върнат към простичките ценности на обикновения живот, или съвременната жена има толкова повече възможности и е така амбицирана, че всячески превъзпитава мъжа да споделя грижите й за дома и децата? Тези и други въпроси свързани със съвременните татковци разглежда статията “Бащи в майчинство”.

Какво означава, че еди-кой си е облечен непристойно? Да, на коктейли, официални вечери, дипломатически срещи често могат да бъдат чути коментари, че някой е облечен неподходящо. Но това не означава “непристойно”. По-скоро се има предвид, че облеклото на коментираната личност се отличава от общоприетото за такива случаи. А квалификации като “непристойно” могат да се чуят на улицата, в задочен диалог, най-често между представител(к)и на различни поколения. Но какво точно си мисли достопочтената госпожа, когато възклицава подир тийнейджърката с минипола: “Как не я е срам!” Патриархални разбирания? Конфликт между естетическите норми на поколенията? Или среща с несъзнавани копнежи? Повече по темата може да научите от статията “Еротизмът в облеклото”.

Въздействието на виолетовия цвят, Психоанализата и любовта, Взаимоотношенията между Виктория и Дейвид Бекъм и още много интересни теми... в брой 10 на списание Инсайт.

Коментирай