Рекламират наркотици по московските улици

31.10.2006г. / 10 53ч.
Аз жената
Рекламират наркотици по московските улици

В Москва трайно се налага модата да се рекламират наркотици под различна форма. Последната случка е свързана с транспарант, чрез който се приканват московчани денонощно да си закупуват кокаин на евтина цена. Сигурно не един или двама граждани с недоумение са препрочитали надписа. Това се е случило на “Улица 1905”, над която с големи букви се рекламира надписа “Кокос денонощно. Евтино”. “Кокос” на жаргон означава кокаин. Според представители от фирмата, закачила рекламния надпис, няма нищо смущаващо, защото това било названието на нощен клуб. Възниква въпросът, как московчани могат да разберат смисъла на рекламата, след като не са употребени кавички на името на въпросното заведение.

Друг случай е свързан с плакати на друго нощно заведение, чието название е lsdance. На плакатите името е изписано по умел начин, показващ на минувачите само първите три букви LSD, известен синтетичен наркотик. А под трибуквието е изписан адресът на заведението.

Друг скандал с реклама на наркотични вещества е дело на мобилен оператор, чийто слоган “ИзвънПЛАНова тарифа”, има двусмислено значение на фона на зелено листо, подозрително приличащо на марихуана. След като в офиса на фирмата са получили множество жалби от разгневени граждани, рекламата е спряна.

Според служители на Федералната служба за контрол на трафика на наркотици в Москва няма изградена законова уредба, която да повлияе на рекламодателите да спрат пропагандата на забранените опиати. На този етап първо се извършва комплексна експертиза – лингвистична и психологическа и, ако специалистите решат, че рекламата е със съмнителен характер, рекламните транспаранти или билбордове се премахват, а рекламодателите понасят административна отговорност, т. е. глоба. Но докато това стане, московчани ще останат с впечатлението, че в страната дрогата е легализирана.

Коментирай