Вековните дървета

02.11.2006г. / 14 21ч.
Аз жената
Вековните дървета

Интересен проект стартира фондация “Пясъчен часовник” – “Вековните дървета във вековния град”. Проектът цели популяризация и започване на дейности по съхраняване и устойчиво ползване на вековните дървета в градска среда. Тези уникални представители на видът си, са природни забележителности и са защитени от закона за биологичното разнообразие.

Традиции:
През цялата човешка история вековните дървета са се радвали на особена почит, а някои от тях дори са били обожествявани. Свещеното дърво, символ на божествения живот, е изобразено още в най-старите египетски и асирийски паметници.

В България тези традиции намират своето отражение в устройването на жертвоприношения и поставянето на кръстове в чест на някой светец, смятан за покровител на дадена местност. Този древен обичай е особено разпространен в Северозападна България и се нарича оброк или подкръст. Обикновено оброците се издигат в полето или извън селата, но винаги под някое голямо, старо дърво, най-често дъб, бряст, липа, орех. Дървото, под което е издигнат оброчен кръст, става свещено и не бива да се сече.

Защо точно “Вековните дървета във вековния град”?
Растителността – зеленината (дървета, храсти, тревички и цветя) намалява т прякото слънчево греене, отразяват слънчевата светлина, повишават влажността на въздуха, влияят и върху движението на въздуха, задържат и филтрират и най-фините частици прах и сажди, отделят фитонциди и кислород, поглъщат шума. По този начин създават благоприятни условия за отдих и подобряват комфорта на средата – това е и така наречената културна услуга (стойност) на природата. Тя е нематериална и се изразява в духовно обогатяване, развитие на опознавателните процеси, подтикване към размисли, естетическо преживяване на човека и др.

А вековните дървета са вековната част на зеленината на града и извършват всичко това безплатно от векове.:)

На територията на София най-често срещаното вековно дърво е летен дъб, вид типичен за Тракийската горско-растителна област.

По време на проекта са извършени следните дейности – инвентаризиране на вековните дървета (преброяване, заснемане на GPS координати, здравословен статус, естетическа оценка), организиране на работилница (workshop) за идеи на тема “Градско зелено изкуство” и измисляне на инсталации за привличане на обществения интерес към проблемите на градската зеленина и конкретно площите около вековните дървета. Мястото, където ще бъдат поставени съответните инсталации ще бъде поляна Славейковите дъбове – паметник на културата с национално значение. На тази територия, намираща се в кв. Лозенец, има 28 вековни дървета. Друга дейност по проекта е изготвянето на пешеходен маршрут “Вековните дървета във вековния град”, за популяризиране на идеята за екотуризъм в градска среда.

Предстоящи дейности са поставянето на информационни табели по маршрута (ул. Московска – Университетска Ботаническа градина, двор на Националната Художествена галерия, градинката пред театър Иван Вазов, градинката на Паметника на Съветската армия, Борисовата градина, поляна Славейкови дъбове и дядо Славейковия дъб). На табелите ще има информация за вида на дървото, маршрута, както и екологична информация и пропаганда. Още: изграждането на инсталациите през третата седмица на октомври и реализирането на парти НА ЗЕЛЕНО -последната седмица на октомври, под вековно дърво в Студентски град.

Изчезването или унищожаването на вековните дървета би довело до:
* загуба на уникално природно наследство с ценна декоративна, естетическа и еколого-биологична стойност в градска среда;
* загуба на исторически ценно природно наследство (Вазовият смърч, Вазовия дъб, Славейковите дъбове);
* загуба на възможност за прилагане на конкретни природозащитни дейности, кампании и образование на широката общественост и младите хора;
* загуба на неповторима и атрактивна част от зелената система на гр. София.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Ваня ( преди 11 години )
Сложно се изразявате, не че не е вярно, но ... унищожаването на дърветата води до суша, както се твърди, че всяка пустиня е била в миналото гора и унищожена по някаква причина. Така че, отсечеш едно дърво,засади две!!! В Сливен на времето имаше една инициатива, да се засадят дървета, почти в центъра имаше все още едно добро място, с идеята да стане вековна гора, никога да не се сече. Само че, дойдоа Кауфланд и Лечков им продаде земята заедно с малките дръвчета, току що насадени от наивнте деца и техните родители и учители. Затова сега там *** Супермаркет,предполагаема офорка на якой политик, в който можеш да намериш всичко, но не и глътка кислород. Аман от поитици без грам природна интелигентност да ни управляват На времето цар Симеон е излизал с войскат си и се е биел със чуждата войска. Сега сами си закрихме войската и приехме идотски съвети от Запада, дето единствената му цел е да ни превърне в поредната колония. Индиа на времео е спряла да работи за англичаните и така са се отървали от тях. Затова пък ние ги приемаме с хляб и сол и те ни мислят за диваци.Пазете дърветата, не сечете клона на който седите. иначе ще оставим на следващото поколение затвори от бетон, смог и болници и здравна каса!!!Стига с това високомерие на политическия елит, стига на противопоставянето на етнос срещу етнос, дайте глътка обикновения човек, дето иска един покрив и една маса!!! Кога политиците ще започнат да работят в името на държавата и народа си. Или те отивайки на оня свят ще си вземат вратовръзките и костюмите Версаче? Къде е Стамболов, къде е Левски, къде са Раковски и Ботев???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар