Le beaujolais nouveau est arrivе!

17.11.2006г. / 17 34ч.
Аз жената
Le beaujolais nouveau est arrivе!

Beaujolais Nouveau, виното от грозде, което преди десетина седмици все още се намираше на лозето, пристига днес из ресторантите по цял свят. От няколко години и по българските.

“И какво от това?” се пита така наричаният Стар свят, за разлика от новите територии като Китай и Япония, които ентусиазирано прегръщат идеята за краткотрайното празнуване на едно некомплицирано вино “за момента”.

Една от най-успешните маркетингови стратегии на миналия век е вече минало, поне в Европа. Продажбите на Божоле Нуво във Франция са се сринали с 50% през изминалите 10 години, а тези в някогашния ключов пазар Великобритания – с 30% само през 2004 и продължават пътя си надолу.

Стара песен ли е Божоле Нуво? Не навсякъде. То си остава популярно в Япония; в Китай е последен крясък (но там това е така с повечето вина напоследък), където продажбите бележат скок от 60% само от миналата година насам; в САЩ дори се забелязва ренесанс на добрите чувства към него след кризата с вноса на френски вина през 2003г. заради войната с Ирак. По големите европейски пазари – Германия, Швейцария, Белгия, Франция и Великобритания – Божоле Нуво също ще бъде консумирано в не малки количества през следващите няколко дни, но очевидно истерията покрай това събитие е преминала. Във Франция Божоле традиционно е напитка, която да споделиш с приятели; непретенциозен повод да се видите и повеселите заедно. Собственици на барове в Париж се оплакват, че тази година французите като че ли не са в особено приятелско настроение.

У нас по-големите вносители и търговци на вино внасят Божоле Нуво за днешния ден от няколко години насам, с което като че ли се опитват да върнат един заминаващ влак, на който и България да се качи, било то и за една гара. Те сами ще преценят дали усилията да обяснят на не особено грамотния ресторантьорски бранш какво точно представлява това вино с невъзможен за четене етикет си струват. Истината е, че това младо вино, произведено по специфична технология от сорта Гаме в Южна Бургундия, макар и силно плодово е също толкова подвластно на реколтата, колкото всяко едно произведено по традиционен начин вино и че някои от реколтите на Божоле Нуво през изминалите години са доста слаби. Името му освен това беше замесено в няколко скандала през изминалите години (Vinoto.com писа за един от тях, касаещ Жорж Дубьоф).

Съществува разлика, и то съществена, между Божоле Нуво, Божоле и Божоле Гран Крю (често с обозначено име на конкретно населено място). За разлика от Нуво, което трябва да бъде изпито до март следващата година, Божоле Гран Крю е съвсем различно, сериозно вино, което може да отлежава между 3 и 5 години, а някои апелации дори по-дълго.

Производителите на сериозни вина се оплакват, че създаването на международния бранд “Божоле Нуво” е представлявало краткотраен успех, който в края на краищата като бумеранг се е обърнал към тях. Те казват, че непостоянното качество на Божоле Нуво е накърнило репутацията на “по-старите” Божолета и че Божоле Нуво е превърнало техните вина в нещо мимолетно, продавано в продължение само на две седмици на смешна цена и след това забравяно. Звучи като призив за спасяването на истински стойностните вина от региона, на който докато азиатските пазари процъфтяват надали някой ще обърне внимание.

Наздраве!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стефан ( преди 11 години )
Можеби не съм класическия специалист на вина,но мога да споделя,че съм опитвал различни вина и до сега бях фен на българското вино "Мавруд",но мога да кажа,че Beaujolais nouveau ми харесва също.Това вино опитах за първи път през миналата година и останах с добри впечатления от вкусовите му качества на горски плодове.Не съм опитал новата реколта,но ако е като предната го препоръчвам на хората,които имат желание,да го опитат и да си направят сами извод за неговото качество.И тук в Монреал вече го има в специализиранита верига за алкохол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар