“Макбет” – една от най-великите опери на Верди на сцената на Старозагорска опера

20.11.2006г. / 12 04ч.
Аз жената
“Макбет” – една от най-великите опери на Верди на сцената на Старозагорска опера

На 21 ноември 2006г. Старозагорската опера ще представи операта “Макбет” от Джузепе Верди. Режисьор на класическото произведение е Нина Найденова, сценографията е дело на Борис Стойнов, а художник на близо 170-те костюма, пренасящи ни в XI-XII век е Цветанка Петкова – Стойнова. Хореографията е на Боряна Сечанова, позната от балет “Арабеск”.
Еднозначното мнение на европейските журналисти за една от най-стойностните постановки на Старозагорската опера е “Въодушевени аплодисменти за един висококаратов ансамбъл, посветил се физически и духовно на Верди”.

В главната роля на Лейди Макбет ще се превъплати сопраното Елена Баръмова, която изпълнява ролята с невероятно внушение.

“Макбет” е измежду най-великите опери на Джузепе Верди.
Тя е първия опит на композитора да създаде опера по текст на Уилям Шекспир. Първото изпълнение пред публика е на 14 Март 1847г. в театър “Ла Пергола” – Флоренция, Италия. Верди продължава да преработва операта. И така на 21 Април 1865г. в Париж се осъществява премиерата на новата версия, където се използват повече балетни сцени и се дава простор на хореографията.
Комбинацията от въздействаща музика в съчетание с драматичен сюжет нареждат “Макбет” сред едни от най-успешните адаптации на Шекспировите трагедии на сцена, както и отредено място на Верди сред най-великите композитори.
Верди прави Лейди Макбет своя главна героиня. Създава творба, която поставя нови изисквания пред оперния театър и изпълнителите. Лейди Макбет е една от много трудните певчески роли. Оперната певица, изпълняваща тази роля трябва да владее до съвършенство изкуството на изразителната и убедителна декламация. “Гласът да бъде рязък приглушен и мрачен”.
За първи път в България операта “Макбет” от Джузепе Верди е поставена в Софийската опера през 1973г.

Коментирай