Елхичките на дядо Коледа

24.11.2006г. / 03 20ч.
Аз жената
Елхичките на дядо Коледа

За коледното тържество жилкови елхички ще красят домовете ни. Изкуственото зелено дръвче с множество връхчета се изработва в гр. Раковски. Различават се 42 вида елхи с различни връхчета, гъстота на клоните и дизайн. Правят се от 30 човека, като изработката на едно дръвче отнема между 3 и 60 минути. Технологията е канадска – в направата на елхичките се използва фолио без съдържание на вредни вещества, което прави дръвчетата екологично чисти. Производството отговаря на ЕС изискванията за безопасност.

Според запознати една от най-търсените модели миналата година е била зелена елха, с бели връхчета, 1.50 метра висока. Жилковите елхички са много разпространени в централна Европа, понеже наподобяват естествените и имат много и различни връхчета. Последният крясък на модата в Европа и САЩ е елхите да се поставят обърнати с върха надолу, за да има повече място за подаръци. Друга тенденция е да се правят елхички в искрящо оранжево, розово и синьо, които не се нуждаят от допълнителна украса.

Търговците у нас смятат, че търсенето на изкуствени елхи у нас ще расте поради три основни причини. Първата е, че нерегламентираната доставка на естествени елхи е ограничена и няма безразборна сеч. Втората е, че все повече хора осъзнават предимствата на изкуствената пред естествената елха: когато купуваме изкуствено дръвче, ние опазваме природата, не губим излишно време и грижи в почистване, и дори е по-евтино, тъй като едно дръвче може “да изкара” няколко години.

Третата причина е, че изкуствените елхи се предлагат на повече места: молове, супермаркети, хипермаркети, а не само открити пазари както преди години. За първи път тази година към всяка елхичка ще се предлага коледно послание от българско дете. Засега посланието е на деца от Раковски. Догодина в конкурса ще се включат и ученици от София и Бургас.

Коментирай