16 дена активизъм срещу насилието

27.11.2006г. / 12 43ч.
Аз жената
16 дена активизъм срещу насилието

16-дневната кампания на активизъм срещу насилието над жени е международна кампания, подета от Института за глобално лидерство на жените и спонсорирана от Центъра за глобално лидерство на жените през 1991 година.

Приетата от Генералната асамблея на ООН през 1993 Декларация за премахване на насилието над жените се явява ключов момент за разбирането на проблема “насилие над жени”. В декларацията се заявява: “... че всяко насилие над жените представлява нарушаване на техните права и свободи” (Declaration on the Elimination of Violence Against Women).

В рамките на 16-дневната кампания влизат няколко важни дати, свързани с насилието над жени, със здравето и човешките права на жените.
25 ноември, когато стартира кампанията, се провъзгласява за международен ден срещу насилието над жени по време на първото феминистко Encuentro, проведено в Богота, Колумбия през юли 1981 г. “Феминистките encuentros” са конференции на феминистки от Латинска Америка, които се събират на всеки 2-3 години, за да обменят опит и да обсъдят положението на женското движение на континента. Още на първата среща всички форми на домашно насилие били публично осъдени, а датата 25 ноември била избрана като възпоминание за жестокото политическо убийство на трите сестри от Мирабал, извършено на същата дата през 1960 г. “Пеперудите”, както ги наричали, били политически активистки и всепризнати символи на съпротивата срещу диктатурата в Доминиканската република по онова време. След като били многократно затваряни на 25 ноември Минерва, Патрия и Мария Тереза били убити от тайните служби, а телата им били намерени обезобразени в една пропаст. Оттогава те се превръщат в символи на народното и феминисткото съпротивително движение. През декември 1999 г., на 54 сесия на Генералната асамблея на ООН 25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието срещу жени и оттогава насам се отбелязва под егидата на ООН.

Асоциация Анимус помага на жени, жертви на насилие – горещ телефон 981 76 86 е на разположение денонощно.

Коментирай