Нашата обща Европа

30.11.2006г. / 23 42ч.
Аз жената
Нашата обща Европа

Получих покана за участие в трансгранична среща – България – Гърция. Предложиха ми да участвам с доклад и аз приех. Започнах трескава подготовка. Темата беше интересна и ме увлече – “ПЕРСПЕКТИВИ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА В РОДОПА ПЛАНИНА ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА”

Бях ограничена във времето за представяне на доклада – до 15 минути. Започнах да се боря с многото снимки, факти и данни, които исках да включа. Доста поработих, но накрая бях удовлетворена. Получи се добро представяне. Направих го на фона на 100-те каба гайди. Оставаше да чакам ефекта от моя доклад на конференцията.

... Очакваният момент дойде! Бях притеснена – около мен бяха повече мъже и то с побелели коси. А аз – жената как ли ще се представя, как ще ме приемат другите?...

Прожекторите блеснаха, микрофоните се включиха и конференцията започна. Колко напразни са били притесненията ми! Родопската гайда изправи хората на крака! Беше много вълнуващо. Мислех си, че ако не беше толкова делова атмосферата, то и хоро щеше да се завие. После: кадър след кадър и ... неусетно минутите изтекоха. Залата се взриви от аплодисменти.

Аз – жената – успях! Последваха интервюта, визитки, нови контакти. Наистина бях удовлетворена. Нямахме време да разглеждаме града, но с много хора се срещнахме. Те ни посрещнаха много сърдечно. Държаха се дружелюбно.

Конференцията завърши с едно много важно решение – на следващите ни подобни срещи да не представяме Родопа от българска и от гръцка страна поотделно, а да говорим за нашата обща Родопа. Та моят разказ е за хората от моята Европа. Бих искала те да са като тези, с които аз се срещнах. Бих искала те да ни приемат така, както нас ни приеха на тази конференция. Това ще ни помогне да се чувстваме наистина европейци, каквито всъщност сме.

Коментирай