Вежди Рашидов в Алеята на славата

01.12.2006г. / 10 40ч.
Аз жената
Вежди Рашидов в Алеята на славата

На 30 ноември (четвъртък), в 13 часа, пред кино “Арена Младост” се проведе церемонията по откриването на десетата звезда във Famous Алеята на известните българи. Тя беше присъдена на световнопризнатия скулптор Вежди Рашидов. Той не скри вълнението си и сподели: „Ако в последните 15 години бяхме заляти от звезди – еднодневки, днес за мен е огромно удоволствие да съм редом до звездите на едни от най-значимите хора в държавата. Безкрайно благодаря на хората, които ми отредиха място до тези велики личности. За мен това събитие представлява една от най-сложните селекции в страната, защото тук са звездите не на еднодневките, а на тези, на които винаги във времето някой ще обърне внимание, най-малкото нашите деца. Аз съм щастлив, че с моя скромен принос се нареждам между тях.”

Почетният плакет беше връчен на Вежди Рашидов от актьора и председател на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев. Традиционно той получи за спомен от събитието и малка, 24-каратова златна звезда – копие на истинската. Скулпторът върна жеста и подари на всички членове на журито биографичната си книга.

Откакто завършва Художествената академия Вежди Рашидов е излагал свои скулптури в Италия, Франция, Англия, Канада, Швейцария, Русия, Чехословакия, Полша, Унгария, Португалия, Испания, Белгия, Германия, Кувейт, Негови скулптури се намират в националните галерии и музеи в Москва, Кьолн, Париж, в множество частни колекции, включително в колекцията на японския император. Вежди Рашидов е член на Световната асоциация за изкуство към ЮНЕСКО.

Първата звезда във Famous Алея на славата заблестя през октомври 2005 година. От тогава на червения килим са стъпили едни от най-достойните българи от различни сфери на обществения и социален живот – Христо Стоичков, Валя Балканска, Иво Папазов – Ибряма, Георги Иванов, Лили Иванова, Васко Василев, Магдалена, Мануела и Катерина Малееви. В основата на идеята стои любимото уиски на Шотландия – The Famous Grouse Scotch Whisky. Изборът е на жури, съставено от авторитети в различни области на социалния ни живот.

Коментирай