Истинското еспресо - как да го познаем

04.12.2006г. / 19 11ч.
Аз жената
Истинското еспресо - как да го познаем

От всички разновидности еспресото е най-популярната кафеена напитка, но дали това, което ни сервират в кафенето или пък си правим сами в къщи и офиса е истинско еспресо?

Оказва се, че всъщност има голяма разлика между истинското италианско еспресо (еспресото е измислено в Италия) и това, което ни представят за такова. Именно за това Lavazza от 20 години развива и поддържа мрежа от обучителни центрове, в които учи бармани, дистрибутори, журналисти, готвачи и др. как се прави истинско хубаво кафе.

От 5 декември и в София вече има Lavazza трейнинг център. Той е 30-я поред в света и се намира в парк-хотел Витоша, реализиран от Lavazza и Софсток.

При откриването на центъра Марчело Арканджели – директор на трейнинг центровете на Lavazza – разкри какво прави едно кафе истинско италианско еспресо:

  • то е горещо – температурата вътре в чашата трябва да е 75-80 градуса по Целзий
  • то е късо – обемът на напитката трябва да е 25-35 мм. При по-дълго кафе се получава свръхекстракция и вкусът става по-горчив.
  • то има хубава и плътна пяна – пяната трябва да е хомогенна, гладка, плътна, с обем около 10% от напитката (т.е. около 3 мм) с цвят на лешник. Хубавата пяна задържа добавената захар отгоре и я разтваря бавно, възстановява се след разбъркване с лъжичка и покрива кафето, като запазва аромата му.
  • то се сервира в хубава чаша – не върви да сипете еспресо в стъклена чаша, а още по-малко в пластмасова. За да е хубаво кафето, чашата също трябва да е качествена – порцеланова, с конусовидна форма, и да не е студена (около 35-40 градуса е добре).
  • то може да се пие често – според Марчело Арканджели еспресото съдържа най-малко кофеин спрямо всички останали начини за приготвяне на кафе. Затова спокойно можете да пиете по 6-7 чаши на ден.
  • то се пие бързо – еспресото е най-хубаво до 2 минути след като е приготвено. Ако остане по-дълго, кафето става тъмно, горчиво, кисело.

Хубавото еспресо е в основата и на хубавото капучино. Но и в приготвянето на капучиното има тънкости, които не всички кафеджии знаят или спазват. Основният проблем е млякото – то трябва да се разбие с въздушната струя от машината така, че пяната да се получи гладка и гъста – като сметана. "Плътна, хубава, лъскава, секси пяна", както я описа Тони Ботърил – международен трейнинг мениджър на Lavazza.

Lavazza постоянно разширява асортимента си с нови рецепти за приготвяне на кафе – кафени коктейли, espesso (твърдото кафе, което не се пие, а се яде при това дори с "габровска лъжица" – лъжица с дупка), Passion-me (кафе и сок от passion fruit), кафеен хайвер, бисквитена чашка и др.

С откриването на трейнинг центъра Lavazza направи българска премиера и на най-новия си продукт – "тандем". В специална чаша разделена на две се сипва еспресо в едната част и Spuma – специална кафеена твърда пяна с различни вкусове.

Коментирай