Теодоси Спасов - в НДК на 9 януари

05.12.2006г. / 19 55ч.
Аз жената
Теодоси Спасов - в НДК на 9 януари

Премиерата на авторския концерт на Теодосий Спасов – "В необятното" – ще бъде на 9 януари 2007, от 19 ч, в зала 3 НДК в рамките на Новогодишния музикален фестивал.

На сцената заедно с Теодосий Спасов – кавал и вокал, ще свирят Румен Тосков – пиано, Михаил Йосифов – тромпет и Христо Йоцов – ударни. По пътя към необятното квартетът ще бъде подпомаган от изпълнението на струнния камерен оркестър “Студио примо” под диригентството на Илия Михайлов.

Теодосий Спасов и диригентът Илия Михайлов се срещат случайно в нюйоркското метро. По време на тази среща се ражда идеята за концерта и включването на струнен камерен оркестър към музиката на квартета.

Теодосий Спасов над 20 години свири по световните сцени. През 1995 г. списание “Нюзуик” определя Теодосий Спасов като един от най-талантливите източноевропейци, отбелязвайки, че “Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош. Той създава нов музикален жанр”.

Диригентът Илия Михайлов от 1999 г. до сега е Артистичен директор и диригент на хор “Големите български гласове”, с който изнася концерти в България, Западна Европа, Русия и Канада. Има издадени шест компактдиска и едно DVD. През 2004 г. Националният филмов център реализира документалния филм “Гласове”, посветен на творческия път на г-н Михайлов.

Снимка: Андрей Паунов

Коментирай