Шевиците стават картини

11.12.2006г. / 23 47ч.
Аз жената
Шевиците стават картини

Българските шевици се превръщат в картини, оформят се с рамки и се окачват по стените. Такъв експеримент правят майсторки на бродерията от цялата страна в изложбена зала "София" на Столична библиотека – пл. "Славейков" 4.

Изложбата се открива на 14 декември и ще продължи до Коледа.

В стари времена нашенската шевица е украсявала пазви, ръкави, поли, сукмани, носели ленти с нея за косата, бродирали я върху колани. Казват, че в нея са вплетени магически заклинания – за здраве, любов, берекет.

През 50-те години на 20 век като вълна се разлива модата на т. нар. "каренца" – разнообразни покривчици, с които са застилали маси, бюфети, та дори радиоапарати, а по-късно и телевизори. Тези изделия обаче са рожба единствено на времето си, защото българската шевица в старинните традиции никога не е везана върху покривка.

"Вижте този прекрасен старинен мотив" – споделя майсторка на везмото – "не мога да си представя, че ще го ушия върху покривка или дреха и след известно време върху него ще се появи петно. Затова реших да го сложа в рамка, да го окача на стената и да му се любувам всеки ден".

И други запалени по бродерия жени се сетили за същото. В резултат се появили картини, които са изключително екзотични и пленяват с невероятните си цветове и плетеници. Могат да ги видят всички, които посетят изложбата.

Коментирай