Класация на сп. "Тайм" за 2006г.

18.12.2006г. / 16 33ч.
Аз жената
Класация на сп. "Тайм" за 2006г.

"Личност на годината за 2006 г. си Ти". Това е избраният от списание "Тайм" наследник на класацията "Личност на годината". Според декемврийският брой, чиято снимка на корицата изобразява бяла клавиатура и огледален компютърен екран, в който всеки читател може да види своето отражение, "човек на годината" може да се смята всеки потребител на интернет – "гражданин на новата цифрова демокрация". Потребителят на интернет бе избран за личност на годината за изключителното влияние, което оказва върху развитието, разпространението и използването на уеб-сайтове, сред които са YouTube и MySpace и заради това, че "работи безплатно, като при това превъзхожда професионалистите".

"Ако избирате конкретен човек, трябва да обясните как личността му влияе върху милиони други хора. Но, ако избирате милиони хора, не трябва никому да обяснявате това", заяви пред АП назначеният неотдавна редактор на "Тайм" Ричард Стенгел.

За изминалата година, в списъкът от "значими хора" са били 26 човека, сред които севернокорейския лидер Ким Чен Ир до папа Бенедикт XVI. Стенгел признава, че ако все пак трябва да избира конкретна личност, то той би се спрял на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад.

Това не е първият случай, когато "Тайм" нарушава традицията и избира за "човек на годината" не конкретна личност. През 1966 г., например, званието бе присъдено на поколението на тези, които още не са навършили 25 години. През 1975 г. "човек на годината" станаха американските жени, а през 1982 г. – компютърът.

От 1927 г. списание "Тайм" избира "човека или хората, които най-много са повлияли на новините и на нашия живот, за добро или лошо". През миналата година това бяха певецът на U2 и Бил и Мелинда Гейтс. През 2004 година – президентът на САЩ Джордж Буш, а през 2003 г. – американският войник. Сред най-скандалните носители на званието са Хитлер, през 1938 година. и аятолах Хомейни, през 1979 г.

Коментирай