Фантастичен анти-спин карнавал

19.12.2006г. / 12 43ч.
Аз жената
Фантастичен анти-спин карнавал

В навечерието на Бъдни вечер и Нова година, малко след световния ден за борба със Спин се състоя фантастичен анти-спин карнавал. Увеличаването на броя млади хора заразени с вируса на ХИВ по полов път и липсата на достатъчно информация по този въпрос е провокирала членове на различни фантастични фенклубове и интернет общества да реализират това необикновено събитие.

Тийнейджъри и младежи от цяла България се събраха да се веселят, но и да станат съпричастни към антиспин кампанията. Празненството започна с кратко видео на програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването, след което представител на Българския младежки червен кръст разказа на присъстващите нещо повече за начините на предаване и предпазване от Спин.

Кулминацията на карнавала естествено беше дефилето на всички маскирани. В конкурса за най-добър костюм се престрашиха да вземат участие 22-ма души на възраст между 9 и 36 години. Сред победителите бяха имперски щурмовак и двама джедаи от “Междузвездни войни”, благородник, войн и варварин. Първото място грабна Венцислав Трамашки на 18, маскиран като Дядо Коледа.

Наред с многото безплатна почерпка, феновете получиха десетки награди от спонсорите, а за всеки имаше приготвен презерватив с диплянка, на която пишеше как се използва и какви са начините за заразяване и пренасяне на болестта. Присъстващите на карнавала не скучаеха нито за миг. За доброто настроение се грижиха страхотните водещи, увлекателната мултимедия с кадри от филми, игри и култовата музика на Джон Уилямс, Еня и Куин. В програмата имаше още: състезание по двойки за бързо ядене на шоколадови вафли, викторина с награди и музика с танци. Сред почетните гости на карнавала бяха Калин Николов – преводач на “Последния Еднорог” и Българският писател-фантаст Любомир Николов, който е превел трилогията на Дж. Р. Р. Толкин – “Властелинът на пръстените”.

Фантастичен Анти-СПИН карнавал се организира от:
Тийнейджърския портал – www.teentopic.net
“Аз жената” – www.az-jenata.bg
Българско Jedi Academy общество – www.starwarsbg.com
Федерация Междузвездни войни България – www.starwarsbg.org
LARP към Българската бард гилдия – http://larp.bgbards.org
A Bag of Dice – www.abagofdice.com

И с подкрепата на:
Програма “Превенция на ХИВ/СПИН” към Министерство на здравеопазването
ESCOM (www.escom-bg.com)
Пулсар (www.pulsar.bg)
Списание Браво (
www.egmontbulgaria.com/bravo)

Коментирай