Да подарим живот по Коледа

22.12.2006г. / 10 46ч.
Вергиния Генова
Да подарим живот по Коледа

Коледа е време за благотворителност, но именно в нейна чест хората погубват и много дървета. Всеки малко загрижен природозащитник ще изпадне в прединфарктно недоумение, минавайки покрай народното събрание – на фона на не дотам празнична София се извисяват огромни отсечени празнични елхи, рехаво украсени и рехаво осветени. Поне да бяха пъстри като в книжките.
Но ние не ценим човешкия живот, та този на дърветата ли? И по Коледа се плаче – пет минути тъмнина за наши сънародници в изгнание, пет минути равносметка за цяла година.
За да отгледаме прасенце за Коледа не ни трябва повече от една година, но за да достигнат дърветата дори само до височина 1 м. им трябват доста години усилен растеж. Затова еко любителите призовават когато празнуваме ние, нека не го правим за сметка на природата. Всеизвестна истина е, че убивайки природата убиваме себе си.
Виждали ли сте в планината каква магия представляват естествено украсените със сняг елхи? Когато ги гледаш на фона на безкрайната белота и тишина, целите искрящи в бяло под лъчите на зимното слънце наистина започваш да вярваш, че животът би могъл да бъде по-хубав, по-чист и по-красив. Излезте сред природата да се докоснете до истинската магия и нека това бъде вашият Коледен подарък, тогава може би ще се вслушате в съветите на природозащитниците да засадите едно дърво в повече. Да си вземете елха с корен и защо не всяка Коледа да я украсявате, след като я засадите някъде. Това ще бъде един повод да излезете на излет в гората или да се грижите повече за градинката пред блока или парка, който е в близост до дома ви.

Коментирай