Българското село на прага на ЕС

27.12.2006г. / 15 05ч.
Аз жената
Българското село на прага на ЕС

На 1-и Януари 2007 г., Българските села няма да влязат достойно в Европейския съюз, сочат резултати на социологическо проучване направено от Асоциацията на българските села в началото на този месец.
79% от анкетираните смятат, че селата ни не са подготвени за ЕС. В същото време, 85% от тях сочат, че селата имат с какво да се гордеят и притежават потенциал за развитие, който обаче не е използван поради липсата на адекватна политика за развитие на селските райони.
Близо 5% от анкетираните смятат, че селата ще влязат достойно в ЕС заради уникалните възможности за туризъм, които предлагат. Единодушно е мнението на почти 95% от анкетираните, че автентичният фолклор, старите български традиции и духовност са това, което може да даде българското село на Европа.
Над 70% от анкетираните в селата са скептично настроени за членството на България в ЕС и не вярват то да донесе осезаем ефект върху живота в селата. По време на продължаващата от страна на Асоциацията на българските села вече втори месец Национална кампания "Да възродим българското село" , подкрепена медийно от БТА, се очертаха някои Основни проблеми на българските села на прага на ЕС:
1. Изгубено доверие в отговорните държавни институции
2. Липса на обществени дебати по проблемите в селата
3. Силно обезлюдяване и демографски срив
4. Липса на информация и условия за алтернативна заетост на младите
5. Пълна административна и финансова подчиненост на селата от Общинските центрове
6. Пасивност на държавната администрация в посока привличане на инвестиции в селата.
7. Липса на възможност хората да получават разнообразна информация от различни източници и да бъдат в крак с времето, в което живеят.
8. Масово закриване на училища и църкви в селата
9. Липса на нормални пътища и канализация.
10. Неадекватна държавна политика за запазване на Читалищата, като културен център в селските общности.
11. Политика на унищожение на дребните и средни земеделски производители, прикрита зад скъпи телевизионни реклами за Евро субсидии.
12. Липса на основна информация относно политиките на управление на ЕС и мястото на хората от селата в него.

Коментирай