През Новата година си обещавам да ....

03.01.2007г. / 12 21ч.
Аз жената
През Новата година си обещавам да ....

Всяка Нова година си обещаваме да променим нещо в себе си – да спрем цигарите, да отслабнем, да откажем алкохола, да бъдем повече време с близките си, да научим нещо ново, да станем по-организирани, да се грижим повече за себе си и т.н. Почти винаги обаче тези решения остават неосъществени – или забравяме за тях, или твърде дълго ги отлагаме и остават за следващата година, или започваме, но не проявяваме достатъчно постоянство и се отказваме.

Ето няколко трика, които надяваме се да ви помогнат за осъществяването на Новогодишните решения.

1. Поставяйте си реалистични цели с измерими резултати. Правете малки крачки.
Вместо “ще сваля 10 кг за 1 месец“ кажете “ще отслабвам с по 1 кг всяка седмица”.
Вместо “никога повече няма да крещя на децата” – “ще опитам да им викам възможно най-малко”

2. Започнете с изпълнението на решението си веднага. Нали апетитът идва с яденето.
Не отлагайте посещението във фитнеса за следващия месец, или диетата за след празниците. Направете съвсем малка стъпка и ще видите, че не е чак толкова страшно да започнеш. Просто си обуйте маратонките или подарете шоколадите на някой друг.

3. Не бъдете перфекционисти.
Обръщайте повече внимание на успехите си и изминатия път, колкото и да ви изглеждат малки, вместо на “провалите” и още колко много ви остава.

4. Не се отказвайте след грешка.
Ако не постигнете целта си – попитайте се защо и опитайте отново, като този път се постараете да преодолеете препятствията.

5. Споделете решенията си с някого.
Кажете на приятел, какво сте си обещали тази Нова година. Така ще има кой да ви подкрепя и нежно да ви напомня за собственото ви решение, ако започнете да се разсейвате.

6. Изберете си смислени цели.
Пожелайте си нещо, което е важно за вас самите – не за обществото или за семейството ви. Ако нямате силна вътрешна мотивация, няма да се получи.

7. Добавете нещо за душата.
Ако целта ви е да се стегнете и да отслабнете, пожелайте си да излизате на въздух по-често, вместо да се затваряте в залата. Разходките сред природата ще ви помогнат да постигнете баланс и така по-лесно да осъществите целите си – каквито и да са те.

Традицията за Новогодишните решения идва още от 153 г. пр. н. е. , когато в началото на римския календар е поставен Янус – митичния крал с две лица, който гледа едновременно в миналото и в бъдещето.

1 януари е избран за начало на новата година през 46 г. пр. н. е. когато Юлий Цезар въвежда своя слънчев календар с 365 дни. През Средновековието християните поставят началото на новата година на 25 декември. През 16 век е въведен григорианския календар, базиран на този на Юлий Цезар и честването на Новата Година се връща отново на 1 януари. В различните култури Нова Година е по различно време. За китайците, които ползват лунен календар, тя настъпва с първото пълнолуние след като слънцето влезе в знака на Водолея (между 19 януари и 21 февруари). Независимо кога е Новата Година, тя навсякъде е време за равносметка, ново начало и надежда за повече късмет.

Снимка: aquilax, urbanstyle.org

Коментирай