По Дилън

16.01.2007г. / 10 31ч.
Аз жената
По Дилън

Брайън Фери издава интерпретации на парчета на Боб Дилън в които има състезателност и радостно напрежение.
Но и в тези негови нови записи на парчета на Боб Дилън има брилянтност и почит към оригинала, пресъздаден по напълно нов начин.
Още през 1973 година Брайън Фери обсъжда идеята: “Просто си помислих тогава колко прекрасно би било да запиша цял албум с песни на Боб Дилън. И сега то просто се случи.”
В промеждутъка от идеята до реализацията Брайън Фери е фронтмен на елегантната модерен арт-рок банда с елементи на сладко-горчив поп-соул Roxy Music, и установява името си като велик автор на песни (Love Is The Drug, Mother of Pearl, More Than This, Slave To Love) и решително модерен певец, който може да трансформира нечия песен в непредвидима драма, изпълнена с емоционална сложност, без несъвършенства и вечна.
И така, ето го новият албум на Брайън Фери с песни на Дилън – Dylanesque. Феновете, които си спомнят последната му работа, номинирания през 1999 за Грами албум ще разпознаят раждането на един нов глас; уязвим, вдъхновен и някак способен да трогне и дявола. Записите се случват за около седмица.
“Исках да се махна, да се затворя в студиото и да усещам само това. Направихме всичко на живо – вокалите, хармониите, всичко...”
С бандата, която го подкрепя на турнетата му зад себе си, Фери е записал 20 парчета на Дилън, 11 от които влизат в албума. Фери използва песните, тяхната лирическа сила, нежността и нюансите им, за да изрази своето отношение както към Дилън, така и за да състави нещо като автопортрет.
“Обожавам да откривам мелодиите, които Дилън е скрил някъде там. Направихме всичко без никакви демо записи, просто го направихме. В едно старо фънки студио в Санта Моника, където Бийч Бойс са записвали. ”
Песните на Дилън са силно поетични. С новите версии Фери е създал вокали и музикална атмосфера, които оставят и неговия собствен подпис.

Коментирай