Да запазим горите

17.01.2007г. / 16 01ч.
Аз жената
Да запазим горите

Местните власти по места могат да ползват услугите и предимствата на един все по-широко налагащ се в света инструмент за подпомагане на интересуващите се да прилагат горска сертификация, а именно GFTN (Глобалната мрежа за гори и търговия).
GFTN представлява група от организации от целия свят, които споделят обща цел – да подпомагат търговията със сертифицирани горски продукти като средство за подобряване на горскостопанските практики.
Понастоящем в GFTN има 15 мрежи за гори и търговия, всяка от които обслужва определен район на света. Индивидуалните организации в мрежата са с независимо управление, а WWF осъществява координацията на глобалната мрежа и следи дали всички членове на групата имат полза от усилията за осъществяване на общата мисия.

Всяка отделна мрежа за гори и търговия създава група от компании, които се ангажират да произвеждат, купуват и лобират за използването на сертифицирани от независим орган горски продукти.
Участието в мрежата е отворено за всяка организация, която приема горните ангажименти.
Повече информация за GFTN и услугите, които можете да ползвате, ще получите в офиса на WWF в София.

Международен етикет за горски продукти FSC
Етикетът на FSC върху продуктите гарантира, че те не са резултат от експлоатиращо, а по-скоро социално и екологично ориентирано горско стопанство.
При добив на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, се опазва околната среда, съхранява се разнообразието на растителния и животински свят и се зачитат правата на местното население.
Трябва да се купуват FSC продукти, за да бъдат горите здрави.
Въпреки това всяка минута по света изчезват гори с размерите на 40 футболни игрища. Колкото по-голямо е търсенето на FSC продукти, толкова повече гори се стопанисват устойчиво според принципите и критериите на FSC.
Етикетът на FSC е валиден за всички видове гори и дървесина.
По принцип съществуват както местна, така и тропическа FSC дървесина.

Какво представлява сертификацията на гори?

Международната природозащитна организация (WWF) насърчава двата компонента на сертификацията по FSC:
Горска сертификация – признаване на практиките за устойчиво стопанисване на гори след сравняването им със стандартите на FSC за горските стопанства.
Проследяване на продукцията (chain-of-custody, CoC) – признаване на продуктите от сертифицирана дървесина чрез проследяване на пътя на дървесината от гората през всички фази на преработване до крайния продукт, който се предлага на пазара.

Защо се налага?

Има три основни ползи от сертификацията по FSC:
По-добри практики на стопанисване
Достъп до пазарите за дървесината от устойчиво стопанисвани гори
Достъп до пазарите и признаване на продуктите от дървесина, подложена на сертификация за проследяване на продукцията– CoC

Как се придобива?

Сертификацията е доброволен процес. За да получат сертификат от FSC, горските стопани или компаниите трябва да се свържат с една от международните организации, акредитирани за сертификация.
Сертификаторите извършват независима оценка на стопанските или дървопреработвателните практики, на базата на която се издава FSC сертификат.
Подробна информация можете да намерите на адрес: www.certifiedwood.org

Коментирай