Първата БГ премиера в ЕС

25.01.2007г. / 09 20ч.
Аз жената
Първата БГ премиера в ЕС

Паркур – начин на живот
документален филм

С огромен зрителски интерес и с не една, а с цели две прожекции протече галапремиерата на документалния филм "Паркур – начин на живот". Желаещите да видят 27-минутния филм създаден от млади кинотворци от НБУ бяха толкова много, че и правостоящи не можаха да се поберат в киносалона.
Това беше и първата официална премиера на български филм за 2007г., след влизането на България в Европейския съюз. Скоро предстои филмът да бъде излъчен и по телевизията.

Паркур е физическа дисциплина, вдъхновена от човешкото движение, която обръща внимание на непрестанното и умело движение през препятствия (както изкуствени, така и естествени) в обкръжаващата ни среда. Движението може да представлява бягане, скачане, катерене или да включва и други по-сложни техники. Филмът ще ви запознае с този вид спорт и ще ви покаже как той се превръща в начин на живот за тези, които го практикуват. Според основателя на дисциплината Дейвид Бел, духът на паркур се основава донякъде върху понятията за “бягство" и “достигане", т. е. върху идеята за използване на физическата подвижност и бързата мисъл с цел разрешаване на трудни ситуации и възможност за придвижване в желаната посока. Паркур развива всички физически способности на човешкото тяло, като по същото време изисква постоянна концентрация и мислене в три измерения – преценяване на разстояния, преценяване на възможности и преценяване на риск.

Рекламен клип (трейлър) на документалния филм, снимки, както и допълнително информация може да намерите на официалната страница на проекта – http://parkour.teentopic.net


Филмът е реализиран с подкрепата на:
Нов Български Университет
Френски институт – София
ABC Design & Communication
Teentopic.net

фото поглед

Коментирай