Световен атлас на щастието

29.01.2007г. / 16 21ч.
Вергиния Генова
Световен атлас на щастието

Според “Световния атлас на щастието”, изготвен от университета в град Лейчестър в Англия, България е сред най-нещастните страни в света.

Българите са класирани на 164 място по щастие от 178 страни. По-щастливи от нас се оказват всичките ни съседи – румънци (136 място), сърби (137), македонци (146), турци (133), и гърци (84). В челната тройка на класацията влизат Дания, Швейцария и Австрия. Съединените американски щати са чак на 23 място, следвани от Германия, Англия и Франция. Учените са взимали предвид пет критерия: здраве, богатство, образование, чувство за национална идентичност и красота на природата.

Това проучване отново ни кара да си зададем доста въпроси относно нашето самочувствие и идентичност. Кое ни кара да се чувстваме нещастни? Нима това, че голяма част от българското население живее на прага на бедността ни прави толкова нещастни като нация или това, че все още се срамуваме да се наречем с гордост българи. Нима нямаме прекрасна природа или по-скоро от грижи не можем да вдигнем очи и да я видим. Българските младежи, въпреки лошото качество на образованието, все още са едни от най-интелигентните и конкурентноспособни при приема в чуждестранни университети, редовно печелят медали на олимпиадите по математика и въпреки това статистиката показва, че дори албанците са по-щастливи от нас. Те са на 157 място. Оказва се, че и доста африкански страни са пред нас в подреждането. За всички тях не може да се каже, че материално са драстично по-добре от нас. Следователно трябва да ги търсим другаде корените на нашето нещастие. Защо българите са вечно недоволни и вечно смятат, че друг има вина за тяхното нещастие? Защо все се оказва, че от нас никога нищо не зависи и затова дори не си правим труда да протестираме, да изявяваме мнение и да даваме предложения?

Коментирай