Не е твърде късно за любов

29.01.2007г. / 16 25ч.
Аз жената
Не е твърде късно за любов

Дебютният албум на Нора Джоунс през 2002 “Come Away With Me”, изненадващо се превръща в най-продаваното заглавие на годината.
В следващите месеци “Come Away With Me” на неизвестната 22-годишна певица става истински феномен с продажби от над 20 милиона копия по света и осем награди “Грами”, включително за най-добър албум, запис, песен и дебютант на годината.
Две години по-късно Нора Джоунс издава втория си проект “Feels Like Home” (2004), с който доказа, че успехът на първия не е случаен.
“Feels Like Home” включва авторска музика на певицата и джаз стандарти, оглавява класациите на Билборд, регистрира мултиплатинени продажби и утвърждава Нора Джоунс като великолепен интерпретатор със собствен харизматичен стил – меланхоличен, но настойчиво присъстващ.

На 30 януари 2007 излиза третият и най-личен, според собствените признания на Нора Джоунс, албум. “Not Too Late” (Blue Note/Animato Music) е джази колекция от 13 авторски песни, композирани от самата певица и басиста Лий Алекзандър, неин партньор на сцената и в живота.

Музиката в новия албум започва да се ражда, когато Нора Джоунс е на световно турне през 2004/5 с Feels Like Home. Тя създава шест нови песни, композирайки на китара, а след края на турнето се оттегля за година от светлините на прожекторите.
Нора оборудва мечтаното собствено студио в дома си в Манхатън и се отдава на творчески процес, без притискащи срокове от звукозаписната компания или скъпо студийно време.

Нора и Лий започват на шега записите за новия албум, като канят различни приятели музиканти в студиото.
В началото Нора не планира да създаде проект с изцяло авторска музика, но с течение на времето албумът започва да се оформя все повече в тази посока.
11 от 13-те песни в “Not Too Late” са написани от Нора Джоунс, половината от които с помощта на Лий.
Албумът включва още забавната “Sinkin’ Soon” – най-нестандартната като звучене песен в проекта и с препратка към стила на Курт Вайл. В “Sinkin’ Soon” участва инди-рок певецът М. Уорд.
Пилотният сингъл от албума е чувствената балада “Thinking About You”, написана от Нора Джоунс и Илхан Ерсахин (лидер на групата “Wax Poetic”) още през 1999 година.

Песните в новия албум дават много по-пълноценна представа за самата Нора като артист, личност и творчески усещания. Като певица тя е много по-уверена, преминала “музикалния си пубертет”, както често се шегува.
А като композитор, дава сериозна заявка за таланта си от мрачно комедийната “My Dear Country” до лиричната финална песен с оптимистично послание “it’s not too late for love” (не е твърде късно за любов).

Коментирай