Преобразени градски пейзажи

26.02.2007г. / 09 46ч.
Аз жената
Преобразени градски пейзажи

Проект “Преобразени градски пейзажи”1 се реализира от Фондация Пясъчен часовник в рамките на програма “Еко подкрепа за организационно развитие и устойчивост” на фондация “ЕкоОбщност”.

Проект “Преобразени градски пейзажи” цели привличане на общественото внимание към проблемите на озеленяването в градска среда, конкретно на уличните дървета, вътрешно квартално озеленяване и озеленяването на специализирани обществени сгради на територията на град София.

Чрез идейното и реално разработване на модел на “зелена бариера” между пътните артерии и сгради и изработване на паркоустройствен проект на моделна детска градина, показването на добри практики и неформално екологично образование, Пясъчен часовник ще подобри средата на живот, екологичната култура и съзнанието на гражданите.
Организацията ще постигне поставените в проекта цели чрез инвентаризация на част от уличното озеленяване на някои централни Софийски улици и булеварди, обновяване на паспортите на уличните дървета по тях, разработване на идеен план за “зелени бариери” по моделна улица.

Изработеният идеен паркоустройствен проект на моделна детска градина ще бъде предоставен на управата й и ще е базата за обновяване на прилежащите й зелени площи. Чрез тази дейност управата на ОДЗ2 ще бъде стимулирана да подобри игровата среда на децата, родителите на децата ще бъдат ангажирани в идеята за по-зелен град, децата ще бъдат въвлечени в озеленяването.

Реализирането на проект ” Преобразени градски пейзажи” ще подобри информираността и ангажираността на обществото относно проблемите на “зелените улици” на град София. Чрез разпространение на информационни материали, както и чрез участие на екип на Фондация Пясъчен часовник в неформални срещи с граждани ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на озеленяването в града.

Фондация Пясъчен часовник е създадена, за да популяризира идеята за “Зелен град”, устойчивото развитие и управление на природните ресурси чрез изкуството. Организацията стимулира ангажираност, промяна в мисленето и активни действия на обществото, и по-точно на младите хора към проблемите в градската среда.

1 Настоящият проект се изпълнява с финансовата подкрепа на Фондация “ЕкоОбщност”, Германския фонд Маршал на САЩ, Фондация “Чарлз Стюарт Мот”, Фонд “Братя Рокфелер”.
Партньори: Студентски Съвет на СУ ” Св. Кл. Охридски”, Студентски клуб за опазване на природната среда – ЛТУ, www.gorichka.bg/

Коментирай