България през погледа на чужденеца

26.02.2007г. / 14 00ч.
Аз жената
България през погледа на чужденеца

Уникално издание, посветено на българските съкровища, народопсихология и култура ще се появи на пазара дни преди националния празник Трети март. На 129 страници е представена България през погледа на сътрудници на американското списание, посетили страната в периода 1903 г. -1980 г.

Брой след брой, National Geographic България отпечата откъси от поредица текстове и снимки, носещи привкуса на трогателна и патриотична носталгия по отминали епохи. В настоящото издание “България в архивите на National Geographic”, са представени пълните текстове и всички снимки на същите статии в хронологичен ред.
Корицата на този уникален брой е оформена в стила на автентичните корици на изданието от началото на миналия век, когато в National Geographic се е появил първият разказ за България.
Специалният архивен брой на авторитетното списание може да бъде открит единствено в луксозна опаковка с кафето на успеха NESCAFÉ Gold, под мотото “Успехите на България през погледа на National Geographic”.

Дванайсетте материала, представящи България през погледа на чужденеца в различни етапи от нейното развитие, са: “Великият турчин и неговите изгубени провинции” от Уилям Е. Къртис /февруари 1903 г./, “Търново – градът на висящите градини” от Феликс Дж. Кох /октомври 1907 г./, “България – страна на селяните” от Гилбърт Х. Гроувнър /октомври 1908 г./, “Възходът на България” от Джеймс Д. Баучер /октомври 1912 г./, “Променящата се карта на Балканите” от Фредерик Мур /февруари 1913 г./, “България и нейните жени” от Хестър Доналдсън Дженкинс /април 1915 г./, “Балканският водовъртеж” от Джордж Хигинс Моузес /февруари 1921 г./, “България – земя без ферми” от Мейнард Оуен Уилямс /август 1932 г./, “С кану по Дунава” от Уилям Слейд Бакър /юли 1965 г./, “Дунав – река на много народи с много имена” от Майк Едуардс /октомври 1977 г./, “Българите” от Бойд Гибънс /юли 1980 г./ и “Златните съкровища на древна България” от Колин Ренфрю /юли 1980 г./.

Езикът, религията, образованието, фолклорът и битът са малка част от засегнатите в специалното издание теми.

Коментирай