Хляб и вино – истината за една любов, която вечно ще е жива

Кой хляб с какво вино си подхожда

11.11.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едни от най-често присъстващите храни и напитки на трапезата ни са виното и хлябът. Те имат обща история още от древна Гърция. Напоеният хляб с вино е била всеобща закуска. Когато гръцките поети се събирали да рецитират поемите си, те пиели вино и похапвали хляб. Но кое всъщност е общото и защо виното и хлябът се комбинират толкова добре?

Вкусове и аромати от различни видове тесто за хляб могат да бъдат открити в някои видове вина. Любопитно е, че дрождите и естествената ферментация са съставка на виното и на много видове хляб. Традиционно хлябът се използва за прочистване на небцето при дегустация на различни вина.

Всичко това успяхме да научим на едно специално винено събитие, организирано от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Националната лозаро-винарска камара, във втория ден от 23-ото издание на БУЛПЕК.

„Хлябът дава на човешкия организъм не само въглехидрати, но и белтъци, минерали, всички витамини от групата на В, както и фибри. Когато от пшениченото зърно се премахне обвивката, с нея се премахват 40% от витамините от групата на В, витамин К, фибрите. В същото време калориите на белия и пълнозърнестия хляб са около 260 на 100 г. А виното е натурална алкохолна напитка, в която калориите не са „празни“ и е добър антиоксидант.“, обясни проф. д-р Донка Байкова, която бе един от специалните гости на събитието.

Хлябът като ястие за всяко време на деня, дава възможност на любителите на виното да експериментират с различни съчетания. Студената зима може да бъде сгрята с чабата с риган и маслини и чаша каберне. А сухото бяло вино като шардоне се допълва чудесно с ароматен царевичен хляб.

Селският хляб с трици комбинирайте с розе или младо плодово червено вино, а черният ръжен хляб с различни семена е най-подходящ за отлежали червени вина. Всички видове хляб със стафиди или плодове и ядки вървят с ризлинг.

Коментирай