Многоъгълниците на любовта

14.03.2007г. / 10 03ч.
Аз жената
Многоъгълниците на любовта

Станимир Кискинов е доктор по политология и бакалавър по астрология. Работи в Културния отдел на Посолството на САЩ в България и преподава в специалност Социология на Софийския университет. В литературния му дебют присъства целият му професионален и емоционален опит, включващ още кратка актьорска и журналистическа практика и дълги митарства в сферата на любовта.

Ако някога сте попадали в любовен триъгълник, тази безпардонна, нестандартна и същевременно елегантно написана книга, чиято премиера се състоя на 7 март в Червената къща, би следвало да ви заинтригува. Ако пък сте имали шанса да не се раздвоявате в любовта, просто четете с неангажирано удоволствие какво се случва на такива хора.

Епилог

Когато реших да пиша книга под това заглавие, се сетих за един текст, който бях чел някъде из дебелите книги. Той описваше интимните отношения в ерата на Водолея. Представяше визията, че традиционната двойка постепенно ще престане да бъде структуроопределяща, а на нейно място ще се появят по-сложни конфигурации от трима, четирима и повече души, организирани около един или двама “носещи” индивида. Дълго търсих тези изречения, за да поставя някое от тях като мото на моето писание, но така и не можах да открия в коя точно книга съм ги прочел. Явно не им беше време.

Като че ли пак поставих каруцата пред коня и тезата ми за тройка на любовта излезе само една хипотеза. Така е, когато житейският материал не достига. Теоретически всичко изглеждаше съвсем прилично. За трима достатъчно развити хора хармоничното съжителство не би следвало да е проблем. На практика обаче се оказа, че не ми е необходима тройка, за да се чувствам удовлетворен. Получаваше се прекрасно и в двойка.

От друга страна, фантазията ми би могла да си представи варианти, в които личната ми тройка на любовта да се осъществява под една или друга форма. Да не говорим, че въображението на съдбата обикновено е още по-развинтено. След всичко преживяно обаче едва ли бих се насилил, за да докажа на всяка цена, че съм прав. Психологически немотивирано е, а и се отразява неблагоприятно на двойката. Но... да не казвам голяма дума.

Да си призная, още ми е любопитно дали нещо подобно е възможно да се случи в реалния живот и затова в края на книгата отново се обръщам към вас, моите търпеливи и толерантни читатели. Така и така вече прочетохте тази история, дайте да я допишем заедно! Ако имате ценен опит с подобни преживявания, моля споделете ги. В епохата на Водолея е желателно между хората да има връзка и затова оставям моя електронен адрес: stankisk@yahoo.com. Ще ми е драго да прочета и вашите истории, особено тези, които подкрепят хипотезата. Да подчертаем още веднъж, че и вие, и аз не се интересуваме от любовни триъгълници, а от триъгълници на любовта. Всъщност защо да се ограничаваме – пишете за четириъгълници, петоъгълници и изобщо – за многоъгълници на любовта!

2007 г., 232 стр., Мека подвързия, 8 лв.


Коментирай