Нощем изключвайте компютрите

21.03.2007г. / 10 52ч.
Аз жената
Нощем изключвайте компютрите

Обществените и административни сгради в Лондон задължително трябва да изключват компютрите и осветлението си нощем. Това предвижда план за ограничаване на изхвърляните в атмосферата над британската столица парникови газове, обявен от кмета на града Кен Ливингстън. Целта е до 2025 вредните емисии да бъдат намалени с 60%.

Лондон е осмият по големина в света замърсител с въглероден двуокис. Мегаполисът произвежда над 44 млн. тона от отровния газ годишно, без да се смятат емисиите, изхвърляни от самолетите над летищата "Хийтроу", "Гетуик" и "Лутън".

Има няколко програми в плана на Ливингстън – един от тях е "Зелени домове". Целта й е лондончани да направят външна и вътрешна изолация на къщите и апартаментите си, както и да въведат енергоспестяващи технологии. Според друга програма трябва да се насърчи ходенето пеша и използването на велосипеди. Освен това ще се насърчава употребата на транспортни средства с ниски емисии въглерод. Най-силно замърсяващите коли ще бъдат натоварени да плащат 25 лири стерлинги на ден, а безвредните ще бъдат освободени от нея.


Коментирай