Тест за диференцирано учителско заплащане

28.03.2007г. / 15 04ч.
Аз жената
Тест за диференцирано учителско заплащане

15 училища в страната ще изпробват новия модел за диференцирано заплащане на педагогическия труд, при който учителите ще оценяват сами себе си. Ще се тестват 10-те критерия за оценка на преподавателския труд, така че учителите няма да вземат реално пари. Всеки показател носи определен брой точки, като максималният е 100. Работата на учителите ще се оценява от комисия с председател директорът на училището и членове – учители, избрани от колегите си. Съставът на комисията ще е между три и седем души в зависимост от големината на училището.

Основните показатели са организация и провеждане на образователния процес, използването на информационни технологии, работа в екип за създаване на подходяща възпитателна среда, работа с деца, застрашени от отпадане и със специални образователни потребности, работа с ученици за участие в олимпиади, извънкласни и извънучилищни дейности, и т. н.

По предварителни изчисления 60% от преподавателите ще получат увеличение на заплащането си: около 10% – със 76 лева, 10% – с 38 лева и около 40% – с 20 лева.

Коментари:

Леле, голямо скубане на коси ще падне! И кой ще избира членовете на комисията? Директорът сигурно. А кои ще са членовете – неговите приближени, разбира се. Те обикновено са най-безнадеждния случай в сферата на образованието и компенсират невежеството си с други неща.
Мария Пенева, 38г.

Коментирай