Боядисай яйцето

28.03.2007г. / 15 55ч.
Аз жената
Боядисай яйцето

Наречи този проект АРТ-ИНСТАЛАЦИЯ и излез от рамките на традиционното посрещане на Великден!
Или по-точно: превърни традицията в нещо вълнуващо и я случи по нов начин, защото: че ще се боядисват яйца на Великден, ще се боядисват, то е ясно... само че тази година те ще са с човешки ръст и ти ще можеш да рисуваш върху тях..., но не само ти, ами и всичките ти приятели!
Така че: на 7 и 8 април т. г., ако минеш през градинката “Св. Климент Охридски”, ще се натъкнеш (и то съвсем не случайно) на 12 големи бели яйца + много четки и боя!.. Оттам нататък всичко ще е в твои ръце: изправи лице в лице с предизвикателното бяло и развихри себе си: боядисвай, рисувай, мажи, твори пък... да видим какво ще се получи?!?
За да е съвсем ясно: това ще бъде една Великденска арт-инсталация на открито, в която ще могат да участват всички граждани, минувачи, художници, скрити (и открити) таланти, деца, баби, дядовци, майки, бащи, братя и сестри, приятели и неприятели и... така докато не се изрисуват всичките 12 Великденски яйца на София! И това не е всичко! По същото време, други – също толкова големи и бели 12 Великденски яйца – ще чакат да бъдат изрисувани и на другия край на България! В градинката до хотел “България” в гр. Бургас.
А какво ще стане после? Ами шарените ни яйца ще украсяват градинките ни цели 15 дни, за да могат всички японски туристи (пък и не само те!) да щракат ли щракат с дигиталките си, да се дивят и маят на шаренкото! А пък ти ще имаш шанса, минавайки от там, да им викаш: “Това го нарисувах Аз!”... или нещо друго, каквото си измислиш – сега и акъл ли да ти даваме!.. Какво ще се случи с вече изрисуваните яйца след “изложбения период” засега ще запазим в тайна, че да ти бъде интересно и покрай 1-ви Юни!!!
Ако продължаваш да се чудиш кому е нужно такова нещо, разбираме те, нормално е – все пак в България се случва за първи път! Затова пък в останалата част на обединена Европа (а и в други краища на света) хората често се забавляват с подобни събития, защото всеки участва – както иска и както може – в резултат на което всички заедно създават нещо красиво за своя град! Дали е възможно вместо да се оплакваме и негодуваме от живота, заедно да създадем нещо красиво и вълнуващо, на което после всички заедно да се порадваме?!.. Защото нали преди да я видим с очите си, красотата се ражда първо вътре в нас... И това ако не е Великден!..

Коментирай